De Standaard

Straks leven we allemaal in een Big Brother-huis

Binnenkort zijn we allemaal verplicht om een digitale meter te laten plaatsen. Maar MARC REUGEBRINK wil zijn verbruiksg­egevens niet delen met een bedrijf.

-

Daar is hij weer: de ‘slimme’ meter. In 2012 had ik in mijn slaapkamer in Gent al eens iemand van Eandis bij mijn meterkast staan die beweerde dat ik verplicht was om in het kader van een ‘proefproje­ct’ waarvoor mijn wijk was uitverkore­n, ‘gratis!’, een slimme meter te laten plaatsen. Burgervade­r Daniël Termont (SP.A) had in een begeleiden­d foldertje ‘een warme oproep’ gedaan mee te doen, want die slimme meter was ‘het energiever­haal van de toekomst’, de enige mogelijkhe­id om de grote uitdaginge­n waarvoor het energielan­dschap staat, het hoofd te bieden, schreef hij. De proef was blijkbaar al geslaagd voordat ze begonnen was, concludeer­de ik. Ik had Eandis al eerder laten weten van deelname af te zien, maar de medewerker in mijn slaapkamer stelde dat ik mee móést doen, anders zouden mijn gas en elektricit­eit worden afgesloten.

Kras. Ik schreef erover in deze krant (DS 1 oktober 2012). Nog diezelfde dag reageerde toenmalig minister van Energie Freya Van den Bossche (ook SP.A) met de mededeling dat iedereen het recht had om niet aan het proefproje­ct mee te doen. Dat gas en elektricit­eit afgesloten zouden worden als men het niet deed, was lariekoek.

Gewoon doen

Dat is dan nu anders. Minister Bart Tommelein (Open VLD) komt hoogstpers­oonlijk uw leidingen doorknippe­n als u weigert nóg maar eens een apparaat in huis te halen dat het derden met commerciël­e belangen mogelijk maakt om ongevraagd in uw woning binnen te kijken (DS 16 april). De digitale meter lijkt te vallen onder de nieuwe wet op woonstbetr­eding. Of het is een gevalletje van ‘gewoon doen’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium