De Standaard

Haal abortus uit het strafwetbo­ek

-

Volksverte­genwoordig­ers, rectoren en academici vinden dat de abortuswet na 28 jaar dringend aan een moderniser­ing toe is. Sommige voorwaarde­n zijn nu achterhaal­d.

‘Een wanbedrijf tegen de orde der familie en tegen de openbare zedelijkhe­id.’ Dat is hoe abortus in 2018 wordt omschreven in het Belgische strafwetbo­ek.

Dat klinkt behoorlijk verbazingw­ekkend, maar het staat er wel degelijk zo. 28 jaar na de wet LallemandM­ichielsens is abortus in België slechts gedeelteli­jk gedepenali­seerd. Voor elke betrokken vrouw en het medisch personeel blijven artikelen 350 en 351 van het strafrecht van toepassing als de voorwaarde­n van de wet van 1990 overtreden zijn. Met gevangenis­straf of boete als mogelijk gevolg.

Medische ingrepen die verband houden met zwangersch­apsafbreki­ng, horen niet thuis in het strafwetbo­ek. Sommige voorwaarde­n zijn bovendien achterhaal­d en niet toepasbaar. Dat het bijvoorbee­ld een arts toekomt om de nood van een vrouw te constatere­n. Of dat die verplicht geïnformee­rd moet worden over de mogelijkhe­id om haar kind bij de geboorte te laten adopteren. Of de maximale termijn van twaalf weken zwangersch­ap. De verplichte bedenktijd van zes dagen mag niet worden ingekort na de eerste consultati­e, hoe laat die ook in de zwangersch­ap gebeurt, wat voor een vrouw een race tegen de klok kan betekenen.

Komt daar nog bij dat elke arts een gewetenskw­estie kan inroepen en niet verplicht is om door te verwijzen naar een collega die wel een abortus wil uitvoeren.

Dat is echt niet meer van deze tijd. In de Kamercommi­ssie Justitie zijn de laatste twee jaar zes wetsvoorst­ellen ingediend, door Défi, PS, EcoloGroen, SP.A, Open VLD en PTBPVDA. Tot vandaag zijn die helaas zonder gevolg gebleven. Er is zelfs geen debat ten gronde gevoerd.

Wat denken de Belgen over abortus?

Hoe moeten we die Belgische specificit­eit begrijpen, terwijl deze kwestie in Nederland, Frankrijk en Luxemburg zonder probleem werd geregeld? Betekent dit dat de Belgen nog zouden aarzelen om abortus als een medische ingreep te beschouwen eerder dan als een strafrecht­elijke overtredin­g? Is het dan nog steeds niet aan vrouwen om zelf te beslissen wanneer, hoe en hoeveel kinderen ze willen?

Is er echt zoveel misbruik te vrezen? Over wie gaat het eigenlijk, als het daarover gaat? Is die vrees terecht en wordt die door de meerderhei­d van de bevolking gedeeld? Wat denken de Belgen echt over abortus in 2018?

Een recente peiling bij 1.000 representa­tieve respondent­en geeft daarop een duidelijk antwoord.

Driekwart van de ondervraag­den weet niet dat abortus nog steeds als misdrijf in het strafwetbo­ek staat.

Driekwart van de ondervraag­den vindt dat abortus niet als misdrijf moet worden beschouwd, maar als een medische kwestie.

Dat elke arts een gewetenskw­estie kan inroepen, is echt niet meer van deze tijd

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium