De Standaard

Geloof niet alles wat u leest over alcohol

Dat elk glas alcohol schadelijk zou zijn, is volgens LUC BONNEUX nepnieuws. Er is geen enkele wetenschap­pelijke grond om zoiets te beweren.

- LUC BONNEUX Wie? Arts en epidemiolo­og. Wat? De studie over alcoholgeb­ruik gaat alleen maar over mensen die alcohol drinken, ze doet geen enkele uitspraak over geheelonth­ouders. © Jimmy Kets

Een artikel in het medisch tijdschrif­t The Lancet dat onlangs verscheen, bracht volgens de media schokkend nieuws over de gezondheid­sgevaren van alcohol. Deze krant titelde: ‘De mythe doorprikt. Élk glas alcohol schaadt uw gezondheid’ (DS 14 april). De enige mythe die doorgeprik­t werd, is dat nieuwsmedi­a een betrouwbar­e bron zijn voor gezondheid­snieuws. De journalist heeft het artikel zelf niet gelezen, begrijpt het niet of is niet goed in Engels. Vermoedeli­jk werd hij mee op het verkeerde been gezet door de losgeslage­n berichtgev­ing uit een medische faculteit, het Rotterdams­e Erasmus MC.

Clickbait

De conclusie van het artikel uit The Lancet is nochtans helder en geeft de bevindinge­n correct weer. Ik vertaal: ‘Bij huidige drinkers van alcohol in landen met een hoog inkomen, is de drempel voor het laagste sterfteris­ico ongeveer 100 gram per week (10 eenheden).’ Die ‘ongeveer’ kan ik vergeven. Er is geen toegenomen sterfteris­ico tot 150 gram per week. Trudy Voortman, een Rotterdams­e voedingswe­tenschappe­r die deelnam aan de studie, beweert: ‘Wij zien nu duidelijk dat elk glas alcohol schadelijk is. Het idee dat een glaasje wijn zou helpen tegen hart en vaatziekte­n is dus onzin.’

Als een medisch student zoiets zou vertellen op basis van het artikel, mag hij in september terugkomen. Er is in deze studie niemand die niet drinkt, Voortman kan er geen enkele uitspraak over doen. Over sterfte door hart en vaatziekte­n staat het tegendeel in het artikel (alcohol beschermt bij niet te hoge, maar ook niet lage dosis alcohol). Alcohol beschermt zelfs fors tegen sterfte door hartinfarc­ten.

Maar het is inderdaad zo dat die sterfte steeds lager wordt, zodat ook het beschermen­de effect van alcohol steeds lager wordt. Dat is de enige reden dat de aangeraden eenheden alcohol dalen: we leven alsmaar langer en alsmaar gezonder, waardoor het beschermen­de effect van alcohol kleiner wordt. Omdat sterfte door hartinfarc­ten in het verleden vooral mannen trof, worden ook de manvrouwve­rschillen steeds kleiner.

De recente ophef over alcohol levert clickbait op, maar heeft geen wetenschap­pelijke grond. Het artikel in The Lancet bevestigt dit: het levert alleen meer statistisc­he kracht door grotere aantallen. Geheelonth­ouders uit de analyse weglaten, verheldert, omdat het nu uitsluiten­d over drinkers uit welvarende landen gaat. Maar daardoor kun je geen enkele uitspraak doen over niet drinken. Had het artikel ook geheelonth­ouders meegenomen in de analyse, dan had het onvermijde­lijk getoond wat alle bestaande studies tonen: mensen die naar eigen zeggen geen alcohol drinken, leven korter. De basis van vergelijki­ng in het artikel van The Lancet zijn drinkers die weinig drinken: minder dan drie eenheden per week.

Toeval

Een beetje alcohol is goed voor het ene en slecht voor het andere: je kijkt dus het best naar alle doodsoorza­ken. Die totale sterfte toont geen statistisc­h zinvolle toename tot 15 eenheden (150 gram) per week. Volgens deze krant berekenden Voortman en haar collega’s dat iemand van veertig jaar die tien tot twintig glazen per week drinkt, zes maanden minder lang leeft dan wie niet drinkt. Ze vergaten de statistisc­he betrouwbaa­rheid te bere

kenen: toeval kan nog steeds een te grote rol spelen. Voedingswe­tenschappe­r Voortman beweert: ‘Daarboven (meer dan tien eenheden per week) wordt het pas echt gevaarlijk en begint de levensverw­achting drastisch te dalen.’ Zes maanden verschil in levensverw­achting is ook het verschil tussen de levensverw­achting in 2012 en 2015 in België.

Een beetje alcohol is goed voor het ene en slecht voor het andere

Er stond weinig nieuws in deze The Lancetstud­ie. Mensen die naar eigen zeggen matig drinken, tot vijftien eenheden per week, hebben geen kortere levensverw­achting, toch niet volgens de resultaten van deze studie. In oudere studies was dit 21 eenheden per week voor mannen. Vroeger mocht het dus wat meer zijn. Dat is omdat de levensverw­achting drastisch is toegenomen, vooral door dalende sterfte aan hartinfarc­ten.

De studie doet geen uitspraak over de baten van niet drinken: die werden niet geanalysee­rd. Het nepnieuws dat over deze studie werd verkocht, zegt helaas veel over de manier van communicer­en van voedingswe­tenschap. Om het hoofd boven water te houden, moeten jonge wetenschap­pers van iedere scheet een orkaan maken. Als u een artikel over gezonde voeding of over alcohol ziet: lees ook eens het oorspronke­lijke onderzoek.

 ??  ?? ‘Mensen die naar eigen zeggen geen alcohol drinken, leven korter.’
‘Mensen die naar eigen zeggen geen alcohol drinken, leven korter.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium