De Standaard

Park Spoor Oost, een troosteloz­e betonnen hotspot

-

Spoor Oost in Borgerhout is een van de nieuwste gezellige plekjes van Antwerpen, lees ik op www.visitantwe­rpen.be: ‘In de groene zone op het onverharde deel vind je een speelheuve­l met speeltoest­ellen, een zittribune en picknickta­fels. Op het verharde deel van Spoor Oost zijn fietsparco­urs, tennisbane­n, basketbal en voetbalvel­den afgebakend. Geniet na het sporten van een drankje in de zon op het terras van Bahnhof, de nieuwe hotspot van Spoor Oost, of kom gezellig een hapje eten.’ De toegang is gratis voor individuel­e bezoekers, vermeldt de website nog. Ongeloofli­jk. En laat mij daar nu om de hoek wonen.

De betonnen vlakte van ruim tien hectare wordt aan de ene kant begrensd door de Singel en de Antwerpse Ring en aan de andere kant door een spoorwegco­mplex. Op het strookje groen tussen de parking en de afrasterin­g waarachter rangeerloc­omotieven ronken, zijn de meeste aangeplant­e boompjes binnen het jaar doodgegaan.

Een fietsparco­urs is nergens te bespeuren, maar op Spoor Oost kan je wel met de fiets heen en weer rijden langs de parking. Gratis! Ook het aangeduide loopparcou­rs is een aanrader. Je kunt namelijk op en rond de parking lopen. De speelheuve­l is een kuil met een glijbaantj­e, klimtoren en enkele speeltuigj­es op een zandonderg­rond. Schaduw is er niet. Pas na lang zoeken vond ik de watertuin: een stenen bak met dorre planten die inderdaad in water staan.

Wat zijn in hemelsnaam danscirkel­s? Zijn het de geverfde cirkels in het midden van de parking? Ze liggen pal naast de plek waar de politie, om de gezellighe­idswaarde van dit park nog te vergroten, frequent autocontro­les uitvoert. Sta daar maar eens te dansen.

Vier verlaten goederenwa­gons houden de herinnerin­g aan de jodentrans­porten van de Tweede Wereldoorl­og levendig. Of zijn zij Bahnhof, dé nieuwe hotspot, de bruisende horecazaak van Park Spoor Oost? Evenals de toiletten zijn ze alleen af en toe in de zomer geopend.

Heeft er dan niemand van de toeristisc­he dienst de moeite genomen om deze plek te komen verkennen? Of is het lovende artikel op de website gewoon een sterk staaltje cynisme?

Park Spoor Oost is een troosteloz­e parking, antireclam­e voor elke toerist die ernaartoe werd gelokt, maar bovenal een opgestoken middelving­er vanwege het stadsbestu­ur naar de Antwerpena­ar.

Is er werkelijk niets positiefs te melden? Toch wel. Over de sportvelde­n is geen haar gelogen. Denk de penetrante stank van Aquafin en het lawaai van het voorbijraz­ende verkeer weg en je waant je in een sportcompl­ex in een luxeresort.

Vorig jaar rond deze periode schoten er duizenden wilde veldbloeme­n in het hoge gras op. Even werd dit grauwe park een prachtig stukje natuurscho­on. Iets om naar uit te kijken.

 ?? Is schrijfste­r. Deze week verzorgt ze ‘De mening’ in dS Avond, waar deze bijdrage gisteren verscheen. ??
Is schrijfste­r. Deze week verzorgt ze ‘De mening’ in dS Avond, waar deze bijdrage gisteren verscheen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium