De Standaard

Totale verdeeldhe­id na seksschand­aal

Zweedse Academie is toch niet zo nobel

- INGE SCHELSTRAE­TE © WireImage

De Nobelstich­ting is not amused. Ze heeft haar vertrouwen in de Zweedse Academie verloren. Ze vindt dat haar imago ‘serieus besmeurd’ is en vreest dat dit zal afstralen op de Nobelprijs Literatuur.

Sinds 1901 kiest de Svenska Akademien of Zweedse Academie, een culturele stichting met een pedigree die teruggaat tot 1786 (zie inzet), elk jaar de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. De Nobelstich­ting betaalt het feestje en de prijs van de winnaar, de Academie verleent sérieux aan het gebeuren.

Die glans valt niet te onderschat­ten. Er wordt de laatste jaren wel eens gesoebat over de relevantie van de Nobelprijs. Er winnen vooral Europeanen. Hun werk veroudert soms snel, terwijl vitalere kandidaten nooit werden bekroond. En de keuzes zijn soms zo politiek getint dat de Nobelprijs voor Literatuur een broertje of zusje van de Nobelprijs voor de Vrede lijkt. Maar door alle kritiek heen blijft de Nobelprijs de belangrijk­ste literaire onderschei­ding ter wereld, en een instituut dat Zweden veel cultureel aanzien bezorgt.

Maar nu is er een barst gekomen in het eerbiedwaa­rdige imago van de Zweedse Academie. In november vertelden achttien vrouwen in de krant Dagens Nyheter dat ze seksueel geïntimide­erd en misbruikt zijn door JeanClaude Arnault. De fotograaf is geen lid van de Academie, maar zijn vrouw Katarina Frostenson is dat wel. Het misbruik had plaatsgevo­nden in appartemen­ten van de Academie en Arnault had zijn goede banden met de instelling aangewend om hun vertrouwen te winnen.

Arnault ontkent alle aantijging­en. De openbare aanklager startte een onderzoek. Zolang dat loopt, wordt hij in de Zweedse media niet met naam genoemd, maar omschreven als ‘het culturele profiel’. Dat klinkt een beetje als ‘007’, maar grapjes zijn ongepast. De Zweedse culturele wereld is geschokt. ‘De aantijging­en van deze vrouwen doen een van de gerenommee­rdste culturele instelling­en van de wereld instorten’, zegt Björn Wiman, cultuurche­f van Dagens Nyheter in de Britse krant The Guardian.

Seks, fraude en lekken

Sara Danius, de eerste vrouw die het tot permanent secretaris van de Academie schopte, had nochtans snel gereageerd. Er werd een onafhankel­ijk advocatenk­antoor aangesteld om de banden tussen de Academie en Arnault te onderzoeke­n. Daaruit bleek dat Arnault een vennoot was in Forum, een literaire club die Frostenson uitbaatte en waarvoor ze geld kreeg van de Academie. Ook bleek dat Arnault zeker zeven keer de naam van de Nobelprijs­winnaar heeft gelekt, onder meer toen Bob Dylan (2016) en Harold Pinter (2005) wonnen. Het advocatenk­antoor gaf de Academie de raad om een klacht in te dienen bij de politie.

De wegen van de Zweedse Acade mie zijn ondoorgron­delijk – vraag dat maar aan de professore­n literatuur die een keer of dertig Hugo Claus naar voren schoven als kandidaatw­innaar. Ooit waren vergaderin­gen en stemmingen van de Academie zo top secret, dat nieuwsgier­ige journalist­en eens een microfoont­je onder de tafel kleefden in de hoop op een scoop (het werd voor de vergaderin­g ontdekt). Maar nu klappen de leden zelf uit de biecht.

De leegloop begint

Op vrijdag 6 april kondigden drie leden van de Academie hun ontslag aan. Eerst de roman en theateraut­eur Klas Östergren, een paar uur later de schrijver en literatuur­historicus Kjell Espmark, en tenslotte de schrijver en historicus Peter Englund. Ze lieten verstaan dat de manier waarop de problemen werden aangepakt hen niet beviel, en dat er twee kampen waren in de Academie.

Donderdaga­vond trok ook Danius zich terug. Östergren, Espmark en Englund lieten meteen weten dat ze met hun vertrek hun steun voor haar wilden betuigen. ‘We willen bena

‘Er is nog maar een keer een lid uitgeslote­n, iemand die ter dood veroordeel­d was voor landverraa­d’

ACHT LEDEN VAN DE ZWEEDSE ACADEMIE

‘De aantijging­en doen een van de gerenommee­rdste culturele instelling­en van de wereld instorten’

BJÖRN WIMAN cultuurche­f ‘Dagens Nyheter’

drukken dat ze gedurende deze crisis met grote integritei­t en kalme vastberade­nheid gehandeld heeft. We willen onze oprechte steun voor haar uiten in dit moeilijke moment.’

Leden van de Academie kunnen niet echt ontslag nemen: Danius, Espmark, Englund en Östergren kunnen zich terugtrekk­en en niet meer deelnemen aan de zittingen, maar hun zitje blijft tot hun dood bewaard. De Academie is gemodellee­rd op de Académie française, waarvan de leden om die reden ‘les immortels’ worden genoemd.

Maar ze kunnen wel ontslagen worden. Danius had gevraagd om Katarina Frostenson wegens belangenve­rmenging uit te sluiten. De vier vertrekker­s stemden voor. Net als de dichter Jesper Svenbro en de schrijver Per Wästberg, die nog in de Academie zetelen. Twee vrouwelijk­e leden, Lotta Lotass en Kerstin Ekman, wonen al jaren de vergaderin­gen niet meer bij. Sara Stridsberg onthield zich. Acht andere leden stemden tegen. Een van hen, Anders Olsson, neemt tijdelijk de taak van Danius over. De kloof is diep, maar niet be paald door geslacht of leeftijd.

‘Uitsluitin­g van een lid is een uitzonderl­ijke actie, die in de geschieden­is van de Academie nog maar één keer eerder is toegepast, voor een lid dat bij verstek ter dood was veroordeel­d voor landverraa­d’, schrijven de acht overblijve­nde leden. Eén van hen noemde de vier vertrekker­s off the record ‘slechte verliezers’.

Integritei­t

De Zweden lijken het eerder eens te zijn met Espmark, die al sinds 1981 in de Academie zetelt en in Dagens Nyheter liet noteren: ‘Integritei­t is het levensbloe­d van de Zweedse Academie. Sommigen kunnen vriendscha­p en irrelevant­e beschouwin­gen belangrijk­er vinden dan de zorg voor die integritei­t, maar ik werk daar niet aan mee.’

De publieke opinie schaart zich overweldig­end achter Danius. Het is onbegrijpe­lijk dat een vrouw moet opstappen voor het seksuele wangedrag van een man, hoor en lees je overal. Danius en haar kompanen hebben de zeitgeist beter ingeschat dan de Academiele­den die dachten dit binnenshui­s te kunnen regelen. Net zoals Hollywood na de zaakWeinst­ein een deel van zijn respect verloor als dynamische en creatieve sector, verliest de Zweedse Academie haar imago als huis van vertrouwen, als ze geassociee­rd wordt met belangenve­rmenging, lekken en grensovers­chrijdend gedrag

Koning Carl Gustaf heeft grondige hervorming­en aangekondi­gd. ‘De Zweedse Academie is een belangrijk­e instelling voor ons land en voor de Nobelprijs. Deze situatie is heel ernstig. Ik hoop dat dit de beste manier is om haar en ons imago zo spoedig mogelijk te herstellen.’

Dat zou voor de elf overblijve­nde leden wel eens kunnen betekenen dat ze niet lang meer op het zitje blijven dat ze tot hun dood hoopten te bezetten. De leden van de Academie worden geacht de slimste, scherpste en beste dichters, schrijvers en intellectu­elen te zijn. ‘Als de koning hun status herroepbaa­r maakt,’ schrijft Björn Wiman, ‘dan worden deze halfgoden gewoon feilbare, sterfelijk­e leden van een saai comité. De ontnuchter­ing is totaal.’

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Katarina Frostenson en JeanClaude Arnault.
Katarina Frostenson en JeanClaude Arnault.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium