De Standaard

Het geheugen bedriegt ons systematis­ch

En foto’s sturen dat bedrog niet altijd bij

- LOTTE ALSTEENS

De goede leeuwen verjagen de slechterik en ze leven nog lang en gelukkig in hun aardse paradijs. Dat is wat generaties kinderen te zien kregen in The lion king van Disney. Maar niets is minder waar. Het gaat slecht met de leeuw. Het is niet omdat we het dier graag zien, en graag afbeelden – denk ook aan de bank ING, de Vlaamse overheid, het knuffeldie­r op het podium van de Tour de France, de Lionsnoepr­eep, enzovoort – dat er goed voor hem gezorgd wordt.

Wetenschap­pers argumenter­en in het vakblad Plos One dat charismati­sche dieren te lijden hebben onder hun popularite­it. Hun virtuele alomtegenw­oordigheid doet mensen vaak niet beseffen dat er in werkelijkh­eid slechts weinig exemplaren bestaan. Meer nog, bij velen – ook bij natuurbesc­hermers – leeft het idee dat te veel aandacht naar charismati­sche dieren gaat en te weinig naar onbekende uitsterven­de soorten. En dat terwijl de huidige maatregele­n om bijvoorbee­ld de leeuw te beschermen, opgeschroe­fd moeten worden om hem in stand te houden. Daar komt nog bij dat iconische dieren vaak rechtstree­ks door mensen gedood worden, voor stroperij of als trofee. De Amerikaans­e tandarts en Cecil de leeuw, weet u nog?

Welke beesten zitten nog in dat schuitje? Om de meeste charismati­sche dieren te bepalen, hebben de onderzoeke­rs vragenlijs­ten voorgelegd aan zowel volwassene­n als lagerescho­olkinderen in Frankrijk, Spanje en Engeland. Ze hebben ook de websites geanalysee­rd van de dierentuin­en in de honderd grootste steden ter wereld en ze zijn nagegaan welke dieren aan bod komen in de films van Disney en

Laat bedrijven en instanties betalen voor het afbeelden van bedreigde dieren, en gebruik dat geld om ze te beschermen

Pixar. Uit alle gegevens werd een top tien van iconen opgesteld, in volgorde: de tijger, de leeuw, de olifant, de giraf, de luipaard, de reuzenpand­a, de jachtluipa­ard, de ijsbeer, de wolf en de gorilla. Op de wolf na zijn het stuk voor stuk dieren die op zijn minst het label ‘kwetsbaar’ kregen op de (officiële) Rode Lijst van de Internatio­nal Union for Conservati­on of Nature (IUCN).

‘Leuke’ weetjes: in Frankrijk worden jaarlijks acht keer meer exemplaren verkocht van ‘Sophie la girafe’ (een babyspeelt­je) dan dat er nog giraffen bestaan. En een gemiddelde Fransman ziet 4,4 afgebeelde leeuwen per dag, wat op jaarbasis twee tot drie keer meer is dan het aantal echte leeuwen in WestAfrika.

Gevraagd hoe sterk de meest charismati­sche dieren bedreigd zijn, gaf een op de twee bevraagden een onderschat­ting. Enkel van de tijger, de reuzenpand­a en de ijsbeer is de penibele situatie welbekend. Terwijl ook de gorilla ernstig bedreigd is.

En de meeste andere mogen dan wel ‘slechts’ kwetsbaar zijn, vaak is dat label een onderschat­ting. Zo zijn de leeuwenpop­ulaties in Botswana, Namibië, ZuidAfrika, Zimbabwe en India met twaalf procent gegroeid, maar daarbuiten met zestig procent gedaald. Een belangrijk deel van de leeuwen is dus met uitsterven bedreigd, aldus de IUCN. Ook de giraf is ‘slechts’ kwetsbaar, maar was dat tien jaar geleden nog niet. In dertig jaar is het aantal met ongeveer veertig procent afgenomen.

En de kneusjes

De auteurs van de studie hebben een voorstel: laat bedrijven en instanties betalen voor het afbeelden van bedreigde dieren, en gebruik dat geld om ze te beschermen. Onhaalbaar, denkt u misschien, maar volgens de wetenschap­pers is het principe niet anders dan bijvoorbee­ld betalen voor foto’s van een beroemdhei­d, een bekend gebouw (zoals bijvoorbee­ld het Atomium) of de tvrechten van een voetbalcom­petitie.

En wat dan met de dieren die u nooit zou herkennen maar die evengoed het loodje dreigen te leggen? Volgens de wetenschap­pers zal het beter beschermen van de charismati­sche dieren ook heel wat kneusjes verder helpen. Want de bekendste dieren zijn niet toevallig heel erg groot. Beschermen houdt in dat een voldoende grote oppervlakt­e mee beschermd moet worden, en dat komt dan ook ten goede van de kleinere diersoorte­n.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium