De Standaard

Anderlecht heeft voorakkoor­d met Atlético Madrid over Leander Dendoncker

Atlético heeft deze zomer de eerste keuze op Leander Dendoncker voor 20 miljoen euro. Pas als de Spaanse club niet toehapt, kunnen andere teams hun kans wagen.

- JÜRGEN GERIL © pn

Het seizoen kent misschien nog een happy end voor Leander Dendoncker. De titel is weer in zicht voor Anderlecht en tegen Club Brugge speelde de WestVlamin­g zijn sterkste match in weken. Fors in de duels, rushes naar voren, rustig aan de bal… Deze Dendoncker gaat mee naar het WK en maakt deze zomer een goeie kans op een toptransfe­r.

Transferve­rbod weg

Anderlecht anticipeer­de zelfs al op zijn vertrek door Yevheni Makarenko weg te plukken bij Kortrijk. Dat moest, want toen Marc Coucke RSCA overnam, botste hij op een verrassing. Zo werd de nieuwe voorzitter geconfront­eerd met een overeenkom­st van enkele bladzijden onderteken­d door Herman Van Holsbeeck, waarbij een voorkoopre­cht op Leander Dendoncker wordt verleend aan Atlético Madrid.

De consignes in dat voorakkoor­d zijn duidelijk. Atlético kan Dendoncker in de zomer van 2018 overnemen voor 20 miljoen euro. Als een andere club straks meer wil betalen, moet Anderlecht Atlético eerst de kans geven om evenveel te bieden en dan hebben de Madrilenen altijd de eerste keus.

Dat betekent niet dat Dendoncker volgend seizoen sowieso in het gloednieuw­e Estadio Wanda Metropolit­ana zal voetballen. Als Atlético oordeelt dat de middenveld­er/verdediger dit seizoen niet goed genoeg presteerde, kunnen ze nog perfect onder dit voorakkoor­d uit.

Opvallend is dat deze constructi­e al bijna een jaar geleden in elkaar werd gestoken. In de zomer van 2017 werd Dendoncker al gelinkt aan Atlético Madrid, maar die hadden toen een transferve­rbod van de Uefa wegens het onrechtmat­ig benaderen van jeugdspele­rs. Monaco probeerde Dendoncker daarna nog weg te halen voor 26 mil joen, maar dat mislukte in de laatste dagen van de transferma­rkt.

Om de WestVlamin­g over zijn ontgoochel­ing heen te helpen, deed Anderlecht toen beloftes aan Dendoncker. Als hij nog één seizoen bleef als sterkhoude­r, dan zou paarswit vanaf juni 2018 meewerken aan een toptransfe­r voor een aanvaardba­re prijs tussen 15 en 20 miljoen. Die beloftes werden door Herman Van Holsbeeck blijkbaar ook op papier gezet in de vorm van een voorakkoor­d met Atlético, dat sinds kort verlost is van dat transferve­rbod en waar Dendoncker­s makelaar, Christophe Henrotay, goed thuis is.

Toch maakte dat akkoord het huidige seizoen van Leander Dendoncker er niet gemakkelij­ker op. Zijn toekomst leek verze kerd en de middenveld­er verloor een beetje zijn focus. Soms leek hij met zijn hoofd al elders te zitten. Het gevolg waren wisselvall­ige prestaties en de vrees dat Atlético kon gaan twijfelen speelde wellicht ook op. Mede daardoor probeerde Dendoncker in januari al een transfer te versieren naar West Ham, Everton of Crystal Palace, maar Anderlecht weigerde pertinent.

Afscheidsc­adeau?

Op die manier zit Marc Coucke nu met een afscheidsc­adeau van het oude RSCAbestuu­r en van Herman Van Holsbeeck. Enerzijds lijkt 20 miljoen voor Leander Dendoncker niet slecht als Atlético straks overstag gaat. Anderzijds zijn Coucke en Devroe ook in een hoek gedwongen en hadden ze de uitgaande transfer van hun goudhaantj­e – begrijpeli­jk – liever zelf onderhande­ld. Misschien moeten ze dus hopen dat Atlético afstapt van zijn plannen en ze zo zelf de touwtjes in handen krijgen. Tenzij Dendoncker nu echt een goed seizoensei­nde (en WK) speelt en er zich straks een club meldt die meer dan 20 miljoen wil bieden. Dan kan het nieuwe Anderlecht­bestuur Atlético onder druk zetten.

Pas als Atlético afhaakt, hebben Coucke en Devroe de touwtjes weer in handen

 ??  ??
 ??  ?? Leander Dendoncker werd in de zomer van 2017 al gelinkt aan Atlético, maar toen had de Spaanse club een transferve­rbod wegens het onrechtmat­ig benaderen van jeugdspele­rs.
Leander Dendoncker werd in de zomer van 2017 al gelinkt aan Atlético, maar toen had de Spaanse club een transferve­rbod wegens het onrechtmat­ig benaderen van jeugdspele­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium