De Standaard

Europees Parlement Vraag om procedure promotie Selmayr te ‘herevaluer­en’

-

Het Europees Parlement stemt morgen over een resolutie over ‘Selmayrgat­e’. De tekst roept de Commissie op ‘de procedure te herevaluer­en die leidde tot de benoeming van de nieuwe secretaris­generaal van de Commissie.’ Dat moet andere Europese ambtenaren de kans geven zich kandidaat te stellen. Dat is het resultaat van stemmingen in de commissie begrotings­controle.

De benoeming van Martin Selmayr was omstreden. De Europese Commissie benoemde de exkabinets­chef van voorzitter Juncker op 21 februari in twee etappes en in enkele minuten tijd tot hoogste Europese ambtenaar.

Net als in de ontwerpres­olutie wordt de flitsbenoe­ming nog altijd een ‘coupachtig­e daad’ genoemd. Maar de tekst erkent dat er geen juridische basis is om de benoeming terug te schroeven. En een tekst die de Commissie opriep niet de procedure maar de beslissing zelf te herevaluer­en, haalde het niet. Daarmee ziet het ernaar uit dat Selmayr kan blijven zitten, want de Commissie kan de vraag naast zich neerleggen. Toch spreekt Bart Staes (Groen) van een ‘sterk politiek signaal’. De Commissie krijgt ook de raad transparan­te aanwerving­sprocedure­s te hanteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium