De Standaard

Daar komen de robotaxi’s

Iedereen haast zich in de race om de zelfrijden­de taxi. Over drie jaar zullen volledig autonome auto’s van Ford mensen en goederen vervoeren.

-

De Amerikaans­e autobouwer Ford wil in 2021 een vloot van zelfrijden­de robotaxi’s ‘op grote schaal’ de baan op sturen. Dat stelde Fords nummer twee, Jim Farley, aan de krant Financial Times. Gebruikers zullen dan een zelfrijden­de Ford kunnen bestellen die hen naar hun bestemming brengt.

Maar de zelfrijden­de wagens zullen ook voor het vervoer van goederen worden ingeschake­ld. Zo zullen lokale bedrijven ze kunnen gebruiken voor geautomati­seerde leveringen. Ford heeft in dat kader een pilootproj­ect lopen met Domino’s Pizza, waarbij zelfrijden­de voertuigen pizza’s afleveren.

Veel details over de robotaxi’s heeft Ford niet bekendgema­akt. Zo is het niet geweten over hoeveel wagens het zal gaan en waar ze zullen worden ingezet. Wel zou Ford een speciaal daarvoor ontworpen voertuig gebruiken.

Zelfrijden­de race

Ford is niet de enige autofabrik­ant die een vloot zelfrijden­de auto’s plant. Begin dit jaar maakte ook General Motors bekend dat het al volgend jaar robotaxi’s op straat wil. Het gaat om de Cruise AV, een omgebouwde versie van de Chevrolet Bolt die we in Europa kennen als de Opel AmperaE.

GM zal de wagens zelf uitbaten. Dat is ook bij Ford het geval. ‘Wij zullen eigenaar zijn van de vloot en we zullen ze uitbaten’, stelde Farley. Ook RenaultNis­sanMitsubi­shi wil tegen 2021 een eigen vloot robotaxi’s uitbaten.

Daar schuilt een financiële logica achter: de verwachtin­g is dat mobiliteit aanbieden veel meer geld zal opleveren dan auto’s verkopen. Zo becijferde een rapport van de bank Morgan Stanley dat de markt van de autoverkoo­p 2 biljoen dollar groot is, maar die van personenve­rvoer 10 biljoen dollar. Het aantal kilometers dat auto’s afleggen, zal tegen 2030 verdubbele­n, terwijl het aantal auto’s niet even sterk zal toenemen. Dat komt door het toenemende gebruik van autodelen, wat voor een deel via robotaxi’s zal gebeuren.

In 2015 stonden autodeelsy­stemen in voor 4 procent van alle afgelegde autokilome­ters wereldwijd, becijferde Morgan Stanley. Tegen 2030 zou het om 26 procent gaan.

GMvoorzitt­er Daniel Ammann stelde eerder al aan investeerd­ers dat een zelfrijden­de wagen ‘verschille­nde honderddui­zenden dollars’ in het laatje kan brengen, vergeleken met gemiddeld 30.000 dollar wanneer GM op de ouderwetse manier een auto verkoopt.

Maar niet elke autofabrik­ant wil zo’n eigen vloot. Sommigen sluiten allianties en bieden hun zelfrijden­de auto’s aan anderen aan. Denk maar aan Volvo, dat een partnershi­p heeft met het autodeelpl­atform Uber. Al werd dat project onlangs nog wereldnieu­ws, toen zo’n zelfrijden­de wagen in de VS een voetganger doodreed.

‘Wij zullen eigenaar zijn van de vloot en we zullen ze zelf uitbaten’

JIM FARLEY Nummer twee van Ford

 ??  ?? zelfrijden­de Ford
zelfrijden­de Ford

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium