De Standaard

schonere vrachtwage­ns

35 bedrijven eisen van Europa

-

35 bedrijven, waaronder Ikea, Unilever en Colruyt, vragen Europa om constructe­urs te verplichte­n de uitstoot met een vierde terug te dringen tegen 2025.

Over net iets minder dan een maand voert de Europese Commissie voor het eerst een CO2norm voor vrachtwage­ns in. Daarmee zullen constructe­urs verplicht worden om het brandstofv­erbruik en dus ook de uitstoot van hun voertuigen tegen 2025 te vermindere­n. Maar met hoeveel procent precies? Daarover woedt op dit moment in Europese kringen een heftig debat.

Vandaag krijgt JeanClaude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, een brief van 35 grote spelers uit verschille­nde lagen van de transports­ector. Onder hen wereldspel­ers als Nestlé, Unilever en Ikea, maar ook Colruyt, kleinere transporte­urs en de Belgische koepelfede­ratie van transporte­urs Febetra. Met hun brief roepen zij de Commissie op om de vrachtwage­nconstruct­eurs te verplichte­n de uitstoot van hun voertuigen tegen 2025 te vermindere­n met 24 procent in vergelijki­ng met 2019. Als constructe­urs daar niet aan kunnen voldoen, zouden ze een boete riskeren.

Maar ACEA, de Europese vereniging van vrachtwage­nconstruct­eurs, gaat daarmee niet akkoord. Ze laat weten dat ze geen probleem heeft met de invoering van CO2normen voor vrachtwage­ns, maar ‘ze moeten dan wel realistisc­h zijn’. ‘Onze leden (waaronder Volkswagen en Volvo, red.) geloven dat het een realistisc­h ambitieniv­eau is om de uitstoot terug te dringen met 16 procent tussen 2019 en 2030, met een tussentijd­se doelstelli­ng van 7 procent tegen 2025. Dat is al behoorlijk uitdagend gezien het beperkte tijdsbeste­k, zeker als je weet dat de productie van voertuigen die in 2025 verkocht zullen worden, nu al bezig is.’

‘De transports­ector is Europa’s grootste klimaatpro­bleem’

35 BEDRIJVEN IN EEN BRIEF AAN DE EUCOMMISSI­E

Nooit gezien

Transport & Environmen­t, de ngo die het initiatief nam voor de brief aan de Europese Commissie, vindt een afname van de uitstoot met gemiddeld een procent per jaar ‘totaal onaanvaard­baar’. ‘Dat is niet eens beter dan wat de sector vandaag doet zonder normen’, zegt Stef Cornelis van T&E. ‘Behoorlijk frappant voor een sector die claimt dat het terugdring­en van het brandstofv­erbruik een absolute prioriteit is.’

Volgens Cornelis is de brief ‘een signaal van een nooit eerder geziene en zeer brede coalitie’. ‘De Commissie kan deze oproep niet naast zich neerleggen als ze haar klimaatdoe­lstellinge­n wil realiseren.’

Die doelstelli­ngen zijn vastgelegd in het klimaatakk­oord van Parijs. De uitstoot van broeikasga­ssen in Europa moet tegen 2030 zijn afgenomen met veertig procent, om zo de opwarming van de aarde onder de twee graden te houden. Om daarin te slagen, schrijven de bedrijven in hun brief, kan Europa niet om de transports­ector heen. ‘Die is Europa’s grootste klimaatpro­bleem’, luidt het. Hij is goed voor 27 procent van de totale CO2uitstoo­t en die stijgt al drie jaar op rij. De vrachtwage­ns nemen een vierde daarvan voor hun rekening.

Naast de ‘ambitieuze’ uitstootno­rmen vragen de bedrijven in hun brief ook quota voor de constructi­e en verkoop van elektrisch­e vrachtwage­ns.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium