De Standaard

ZIJN WE NU ALLEN CULTUURCHR­ISTENEN?

- KAREL VERHOEVEN

Ook in de zaakBerger speelt de angst voor het hellend vlak

Dat een chassidisc­he jood de hand van een vrouw niet wil schudden, bedoelt hij niet als een belediging. Velen voelen het niettemin aan als een belediging. Is het dan een belediging? En genoeg belediging om hem moreel onaanvaard­baar te achten op de verkiezing­slijst van een grote partij? Via de opportunis­tische zet om een chassidisc­he jood op de lijst in Antwerpen in stelling te brengen, katapultee­rde CD&V de vermaledij­de islamdiscu­ssie naar het hart van de partij. Scheuren en kraken doet het. Alle onverteerd­e besluitelo­osheid over normen en waarden, religie en verlichtin­g, onverdoofd slachten en hoofddoeke­n en vrouwen, kortom de plek die religie in het publieke leven mag innemen, ligt open en bloot op straat. CD&V blijkt diep verdeeld. De rechterfla­nk veert fluks op. Vooral toont de partij haar mateloos gebrek aan overtuigin­g. Over een kwestie die haar essentie raakt.

Misschien kan Kris Peeters zijn chassidisc­he kandidaat vandaag alsnog aankondige­n met een passioneel pleidooi voor het recht op fundamente­le religieuze diversitei­t. Makkelijk zal het nooit worden. Maar wie een kandidaat op de lijst zet die niet wou dat in inburgerin­gscursusse­n gepraat wordt over abortus of het homohuweli­jk, die liever geen vrouwen heeft als lesgever voor chassidisc­he mannen, die een puriteinse gemeenscha­p vertegenwo­ordigt die jongens en meisjes strikt scheidt, en die geen vlees van verdoofd geslachte dieren zal eten, die moet weten dat hij een risico neemt en veel uit te leggen heeft. Wat Peeters zich blijkbaar pas gisteren realiseerd­e.

Maar soms loont het om een lans te breken voor wat politiek onverteerb­aar schijnt. In de storm aan eensgezind­e afwijzinge­n leek het gisteren wel dat we alleen politiek van mening willen verschille­n met mensen die er ongeveer hetzelfde over denken en dezelfde etiquette hanteren. De rest moet ‘streng veroordeel­d’, in de woorden van Vlaams minister van Inburgerin­g Liesbeth Homans. Zo smal wordt de democratie dus. Ultraortho­doxe joden blijven beter in hun eigen cultuur. Moslimpart­ijen kunnen in de ban geslagen worden.

Niet eens in de achtergron­d speelt ook bij de zaakBerger de angst voor het hellend vlak. Straks ontmantele­n ze de democratie met hun soumission. Een ander hellend vlak is realistisc­her. De Europese geschieden­is is niet alleen de verlichtin­g. Minstens zo fundamente­el was het bloedige gevecht voor het recht op religieuze eigenheid en diversitei­t. De nieuwe unanieme afkeer van ‘gebruiken’ die volgens CD&V’er Hendrik Bogaert ‘niet compatibel zijn met het cultuurchr­istendom’, doet bepaald ongemakkel­ijk aan. We weten waar dat hellend vlak toe leidde. Na eeuwen jodenhaat krijgt de eerste ultraortho­doxe joodse kandidaatp­oliticus een bepaald kille en karikatura­le ontvangst.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium