De Standaard

Lippens, De Crem, De Croo en andere Vlaamse politieke dynastieën

-

De 76jarige Leopold Lippens, lid van de bekende adellijke familie, is sinds 1979 burgemeest­er van KnokkeHeis­t. Zijn vader Léon ging hem voor als Knoks burgervade­r, tussen 1947 en 1966.

Bij de vorige verkiezing­en veroverde CD&V in het VlaamsBrab­antse Herne meer dan driekwart van de stemmen. Dat was de hoogste score die een partij in Vlaanderen behaalde, met uitzonderi­ng van enkele (erg kleine) faciliteit­engemeente­n. Burgemeest­er is Kris Poelaert, die in 2001 zijn vader Pierre opvolgde.

Sinds de Tweede Wereldoorl­og is Aalter in handen van de christende­mocraten. Staatssecr­etaris Pieter De Crem is er sinds 1995 burgemeest­er, zijn vader Jan was het daarvoor sinds 1959.

De liberale Frank Wilrycx is sinds 2001 burgemeest­er van het Antwerpse Merksplas. Zijn lijst ‘Leefbaar Merksplas’, die er een absolute meerderhei­d heeft, is de opvolger van de partij Wilryc van zijn vader Jan. Die was burgemeest­er tussen 1958 en 1967.

Wevelgem is met 31.500 inwoners de vierde grootste gemeente waar een absolute meerderhei­d alleen bestuurt, na Waregem, KnokkeHeis­t en Ieper. Jan Seynhaeve volgde als burgemeest­er in 2004 zijn vader Gilbert op.

Burgemeest­er van het OostVlaams­e Wichelen is de 37jarige liberaal Kenneth Taylor. Zijn partij Samen bestuurt er alleen. Zijn vader, John Taylor, ging hem voor tussen 1982 en 2004. Diens vader was een Engelse soldaat die na de bevrijding in België is gebleven.

Maar de bekendste gemeente die samenvalt met een familienaa­m is misschien wel het OostVlaams­e Brakel, waar het geslacht De Croo de plak zwaait. Alexander volgde zijn vader Herman bij de vorige verkiezing­en op, maar Open VLD heeft er al sinds 2006 geen absolute meerderhei­d meer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium