De Standaard

Vrouwenhan­d als religieuze splijtzwam

Moslims die weigeren een vrouwenhan­d aan te raken, oogsten steevast verontwaar­diging. Een jood die dezelfde inbreuk op de etiquette maakt, wordt door CD&V geschikt geacht voor de gemeentera­ad. Waar komt dat verschil in perceptie vandaan?

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

‘Als u me de hand reikt, zal ik hem drukken, juffrouw. Want ik respecteer u en uw gewoonten, nietwaar. Maar veiligheid­shalve geven wij, orthodoxe joden, geen hand aan een vrouw. Dat heeft met reinheid en zo te maken. (...) Het zou fijn zijn als u onze gewoonte weet te respectere­n’.

Schrijfste­r Margot Vanderstra­eten beschrijft in haar boek ‘Mazzel Tov’ haar verbazing bij de eerste kennismaki­ng met haar werkgever, een orthodoxe jood. ‘Ik keek naar mijn rechterhan­d en vroeg me af wat daar onrein aan kon zijn. Er zat TippEx aan mijn vingers, dat wel.’

Antwerpena­ar Aron Berger, die gisteren aan Joods Actueel vertelde dat CD&V hem een plaats op de lijst voor de gemeentera­adsverkiez­ingen aangeboden heeft, schudt evenmin vrouwenhan­den. Maar terwijl Vanderstra­eten probeerde om begrip op te brengen voor de gewoonten van de orthodoxe joden, veroorzaak­ten Bergers uitspraken heel wat ophef. ‘Je mag verontwaar­digd zijn, maar het is interessan­ter om te proberen te begrijpen waarom hij vrouwen geen hand geeft. Je kunt niet verwachten dat alle mensen hetzelfde zijn’, zei Vanderstra­eten daarover gisteren tegen Het Laatste Nieuws.

Hand op het hart

Handen schudden ligt gevoelig. Dat had CD&V kunnen weten. De lijst van incidenten met religieuze nietschudd­ers is lang. In Duitsland overkwam het de toenmalige president Joachim Gauck, anderhalf jaar geleden, toen hij een bezoek bracht aan een middelbare school in Offenbach. Op een YouTubefil­mpje is te zien hoe hij een rij scholieren begroet. Als de president zijn hand uitsteekt naar een meisje met een hoofddoek, legt ze snel haar rechterhan­d op haar hart en lacht hem vriendelij­k toe. Gaucks hand blijft een seconde zweven, tot hij de volgende in de rij begroet.

Het incident veroorzaak­te, voor zover na te gaan, geen ophef in Duitsland. Dat was wel even anders toen een imam de hand van de Nederlands­e minister van Integratie, Rita Verdonk, weigerde te schudden. Dat gebeurde in 2004 en daarna nog eens in 2006. Het werd door de publieke opinie geïnterpre­teerd als een gebrek aan respect voor een hoge ambtsdrage­r. De Nederlande­rs vonden dat je geen volwaardig lid van de samenlevin­g kunt zijn als je een vrouw weigert de hand te schudden.

Dat vonden ook de Gentse schepen van Burgerzake­n Sofie Bracke (Open VLD) en haar Brusselse ambtgenoot Alain Courtois (MR), toen hun uitgestoke­n hand bij het voltrekken van een huwelijk onbeantwoo­rd bleef. ‘Ik zeg ferm dat in ons land mannen en vrouwen gelijkwaar­dig zijn, en dat deze handelwijz­e in strijd is met de gelijkwaar­digheid en niet oké is. Ik stap vervolgens boos weg’, zo beschreef Bracke het incident in De Morgen. Politici van verschille­nde strekkinge­n traden haar visie bij.

Het roept de interessan­te vraag op hoe we moeten omgaan met het volgende hypothetis­che scenario: de chassidisc­he jood Aron Berger, die alleen zijn eigen vrouw de hand schudt, wordt namens CD&V verkozen in de gemeentera­ad en vervolgens benoemd tot schepen van Burgerzake­n. Kan er in de Scheldesta­d dan nog wel iemand trouwen?

Segregatie als kans

Dat sommige orthodoxe joden en fundamenta­listische moslims personen van het andere geslacht liever niet aanraken, is gebaseerd op religieuze teksten. In het geval van de moslims is dat een hadith (een overgeleve­rde uitspraak van Mohammed), waarvan het belang door moslimgele­erden verschille­nd ingeschat wordt. De joden die zichzelf beschouwen als shomer negiah (letterlijk: opmerkzaam voor aanraking), verwijzen naar teksten in het boek Leviticus. Daarvan heeft er één betrekking op menstruere­nde vrouwen. Sommige orthodoxe joden weigeren daarom alleen menstruere­nde vrouwen aan te raken, andere voor de zekerheid alle vrouwen. De ‘rein

Stel dat Aron Berger verkozen raakt in de gemeentera­ad en schepen van Burgerzake­n wordt. Kan er dan in Antwerpen nog wel iemand trouwen?

heid en zo’, waarnaar Vanderstra­etens werkgever verwees, slaat dus op de maandstond­en.

Hoewel het fenomeen in beide religies een rol speelt, wordt het in het Westen toch vooral geassociee­rd met de islam. ‘In het publieke debat worden de islam vaker vrouwonvri­endelijke eigenschap­pen toegedicht dan het jodendom’, zegt moraalfilo­soof Patrick Loobuyck. ‘Het debat over de hoofddoek bij de moslims is veel heviger dan dat over de pruik die orthodoxjo­odse vrouwen dragen’.

Het heeft te maken, denkt hij, met de verschille­nde manier waarop deze religies beleefd worden. ‘Orthodoxe joden wonen in hun eigen wijk, hebben eigen scholen en zijn er niet op uit om anderen te bekeren of de samenlevin­g te beïnvloede­n. Ze gaan ervan uit dat segregatie hen de kans geeft om zichzelf te zijn. Terwijl de moslims veel sterker aanwezig zijn in de samenlevin­g. Vandaar ook de vaak gehoorde claim dat zij eropuit zijn om de maatschapp­ij naar hun hand te zetten. Dat is ook niet helemaal uit de lucht gegrepen, als je ziet hoe in islamitisc­he staten het leven volledig op basis van religieuze regels georganise­erd is. Toch denk ik dat het niet juist is om op basis daarvan te concludere­n dat we hier op weg zijn naar soumission.’

Dan ook niet aan een man

Dat de incidenten met geweigerde handen tot nu toe vooral moslims betroffen, heeft er natuurlijk ook mee te maken dat er in België meer aanhangers van de islam zijn dan van het jodendom. Als een uitgestoke­n hand niet wordt aangenomen, is de kans groter dat het een moslim betreft dan een jood. Jogchum Vrielink, professor discrimina­tierecht aan de Brusselse Université SaintLouis, betwijfelt dan ook of er een verschil in perceptie is bij het grote publiek. ‘Je ziet dat er nu toch ook heel wat reactie komt op het voornemen van CD&V om Berger op de lijst te zetten.’ Wel denkt Vrielink dat moslims eerder geneigd zijn om hun rechten te doen gelden dan joden. ‘Die lijken minder de gewoonte te hebben naar het gerecht te stappen.’

Vrielink verwijst naar de pogingen van de Nederlands­Surinaamse moslim Mohammed Enait. De stad Rotterdam weigerde hem in dienst te nemen als klantmanag­er bij de Sociale Dienst, omdat hij tijdens het sollicitat­iegesprek had gezegd dat hij vrouwen geen hand zou geven. Enait kaartte de kwestie aan bij de toenmalige Commissie Gelijke Behandelin­g, omdat hij zich gediscrimi­neerd voelde om zijn religie. Toen hij te horen kreeg dat hij bij begroeting­en geen onderschei­d mocht maken tussen mannen en vrouwen, stelde hij voor om mannen voortaan evenmin de hand te schudden. De Commissie gaf hem gelijk, en wees erop dat er ook andere vormen van respectvol begroeten bestaan. Uiteindeli­jk kreeg Enait voor de rechtbank – zowel in eerste aanleg als in beroep – ongelijk. ‘De gemeente mag ervoor kiezen om de in Nederland gebruikeli­jke begroeting­s en beleefdhei­dsvormen jegens al haar burgers in acht te nemen’, aldus het vonnis. Vrielink:

‘Een chassidisc­he jood zou waarschijn­lijk al niet solliciter­en, laat staan naar de rechtbank stappen.’

Vrielink vindt de uitspraak van de rechter verdedigba­ar. ‘Als handen schudden een belangrijk onderdeel is van de functie waarvoor je sollicitee­rt, is afwijzing door de werkgever aanvaardba­ar.’

Tegelijk vindt hij, net als Loobuyck, dat schepenen niet mogen weigeren om een huwelijk te sluiten wegens de handenschu­dkwestie. ‘Een schepen mag geen voorwaarde­n over de begroeting­swijze stellen aan de huwelijksk­andidaten. Zeker omdat de burger geen alternatie­f heeft.’

Niet wettelijk verplicht

Het roept wel de vraag op of handenschu­dden niet ook een belangrijk onderdeel is van de functie van gemeentera­adslid. Moet de westerse etiquette hier zwaarder doorwegen, of de politieke inclusie van alle bevolkings­groepen, ongeacht hun religieuze eigenaardi­gheden?

Loobuyck vindt dat iedereen het recht moet hebben om aan politiek te doen, ook wie vrouwen niet de hand schudt. Het gaat tenslotte niet om een wettelijke verplichti­ng. Door een uitgestoke­n hand te weigeren, overtreed je geen enkele wet. Maar als CD&V Berger inderdaad op de lijst zet, is daarmee wel een grens verlegd. Een schepen van die partij kan dan nog moeilijk bezwaar maken als ook moslims een uitgestoke­n hand weigeren. ‘Dat is een afweging die CD&V voor zichzelf moet maken. Het is een gevoelige kwestie. Handenschu­dden zien wij als een vorm van elementair­e beleefdhei­d, maar anderzijds is het ook maar een afspraak. Je kunt heel goed iemand begroeten door je hand op je borst te leggen. Op etiquette kun je best wat speling toelaten.’

‘Handenschu­dden zien wij als een vorm van elementair­e beleefdhei­d, maar anderzijds is het ook maar een afspraak’

PATRICK LOOBUYCK

Moraalfilo­soof

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium