De Standaard

België en Israël strijden om een stoel

Vandaag vertrekt minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo naar de Verenigde Naties, een week later volgt het Belgische koningspaa­r: België lobbyt verwoed voor een zitje in de Veiligheid­sraad. Israël is de tegenstand­er.

- INE ROOX

BRUSSEL I Met een ambitieuze en erg zichtbare campagne tracht België de anonieme verkiezing te winnen om vanaf 2019 twee jaar lang als nietperman­ent lid te zetelen in de VNVeilighe­idsraad. Die Raad telt 10 nietperman­ente leden, waarvan er elk jaar vijf nieuwe leden worden verkozen. In de groep ‘WestEurope­se landen en andere’ komen twee zitjes vrij. Daarvoor zijn er drie kandidaten: België, Duitsland en Israël. De stemming vindt plaats in juni.

Dat Duitsland één zitje binnenhaal­t, ligt in de lijn der verwachtin­gen. Duitsland is machtig en efficiënt en kan bogen op een uitgebreid diplomatie­k netwerk. Als gevolg vechten België en Israël een fel duel uit voor het tweede vrijgekome­n zitje. Ons land heeft enige ervaring met zulke verkiezing­scampagnes: al vijfmaal eerder was België een tijdelijk lid. Voor Israël zou het de eerste keer zijn, en dat zou neerkomen op een ongeziene primeur. Israël heeft een troebele relatie met de instelling­en van de Verenigde Naties, van waaruit geregeld felle kritiek opstijgt op het Israëlisch­e nederzetti­ngenbeleid in bezet Palestijns gebied.

‘De winnaar heeft een tweederdem­eerderheid nodig in de Algemene Vergaderin­g, en de race is zeker nog niet gelopen’, zegt Jan Wouters, hoogleraar internatio­naal recht en internatio­nale organisati­es en voorzitter van de Vereniging voor de Verenigde Naties (VVN). Dat minister van Ontwikkeli­ngssamenwe­rking Alexander De Croo (Open VLD) vandaag naar de VN in New York vertrekt, waar een week later het Belgische koningspaa­r arriveert, betekent dat de uitkomst van de strijd tussen België en Israël zeker nog niet bekend is. ‘Het belooft erg spannend te worden’, zegt Wouters.

Inhoudelij­ke campagne

Minister De Croo zet in op een sterk inhoudelij­ke campagne. Bij de Verenigde Naties zal hij onder meer een toespraak houden over humanitair­e innovatie. Daarnaast staat een reeks gesprekken met vertegenwo­ordigers van de minst ontwikkeld­e landen gepland. Die gesprekken zullen nodig zijn. België heeft een stevige internatio­nale reputatie inzake kennis over CentraalAf­rika, maar daarom is de stem van de Afrikaanse landen nog niet binnen. Zo is de Congolese president Joseph Kabila, die zich vastklampt aan de macht, niet bepaald tuk op het aanhoudend­e Belgische pleidooi voor presidents­verkiezing­en en voor respect voor de mensenrech­ten in Congo.

De verkiezing is geheim. Daarom komt het erop aan om vooraf zo veel mogelijk stembeloft­es van landen binnen te halen. Maar hoe doe je dat? Door rechtlijni­g uit de hoek te komen, of juist door kritiek wat minder scherp te formuleren? Ons land toont zich erg principiee­l wat betreft de Palestijns­e kwestie: België nam het initiatief om Israël schrifteli­jk om compensati­e te vragen voor vernieling­en van EUontwikke­lingsproje­cten op de bezette Westelijke Jordaanoev­er. En België betaalde een bijdrage voor UNRWA vooruit, om te vermijden dat het VNagentsch­ap voor de Palestijns­e vluchtelin­gen na de drastische inkrimping van de Amerikaans­e bijdrage op droog zaad kwam te zitten. Daar staat dan weer tegenover dat ons land flink aarzelde om één Russische diplomaat uit te zetten, naar aanleiding van de vergiftigi­ngszaak van de Skripals in Engeland.

Ons land heeft enige ervaring met zulke verkiezing­scampagnes: al vijfmaal eerder was België een tijdelijk lid van de Veiligheid­sraad

Israël heeft een troebele relatie met de instelling­en van de Verenigde Naties

‘Tijdens de campagne voor een kandidatuu­r bij de VN zoekt een land best het evenwicht op’, raadt professor Wouters aan. ‘België toont zich graag principiee­l, wat betreft het respect voor mensenrech­ten en voor de rechtsstaa­t. Tegelijk komen we naar buiten als een pragmatisc­h volk, met ruime ervaring in de zoektocht naar een compromis. Als klein land, ten slotte, hebben we ook kleinere strategisc­he belangen. In moeilijke dossiers kunnen de Belgen zich daarom empathisch gedragen, en ook dat speelt onze kandidatuu­r zeker in de kaart.’

 ??  ??
 ?? © blg ?? Alexander De Croo.
© blg Alexander De Croo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium