De Standaard

Britten worstelen met hun Dreamers

Kinderen van Caribische gastarbeid­ers voelen zich geviseerd door de Britse overheid.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN © belga

‘Ik wil me vandaag bij jullie verontschu­ldigen voor de onrust die we veroorzake­n.’ Het was een uiterst nederige Theresa May die gisteren de leiders van de Caribische landen toesprak. Zij zijn deze week in Londen samen voor een bijeenkoms­t van de Commonweal­th.

De knieval van de Britse premier heeft alles te maken met de ophef die in GrootBritt­annië ontstaan is over het lot van de zogenaamde ‘Windrushmi­granten’, mensen die de Britten na de Tweede Wereldoorl­og in de Cariben gingen ‘ronselen’ om te komen werken in Engeland. De eerste gastarbeid­ers arriveerde­n op 22 juni 1948 in de haven van Tilbury, nabij Londen, aan boord van de Empire Windrush.

Omdat ook Engeland kampte met een acuut tekort aan werkkracht­en, werden ze met open armen ontvangen. Veel vragen en eisen over ‘de juiste papieren’ werden niet gesteld. Veel migranten hadden hun kinderen mee en die reisden gewoon op de paspoorten van de ouders. Hun situatie was dus een beetje vergelijkb­aar met de Dreamers in de VS.

Meedogenlo­os

Maar in 1971 kwam er een einde aan het systeem. Het Britse Lagerhuis stemde de Immigratio­n Act. Wie daarna nog naar Engeland wilde komen om te werken, moest een Brits paspoort kunnen voorleggen, een arbeidsver­gunning hebben en kunnen aantonen dat een ouder of grootouder in het Verenigd Koninkrijk was geboren.

De naar schatting 500.000 Windrushmi­granten die sinds 1948 waren aangekomen, kregen wel de garantie dat ze onbeperkt konden blijven. Zij hadden immers hun plaats verworven op de arbeidsmar­kt. Velen werkten in de bouw en de zorg. Problemen waren er nauwelijks. De Caribische immigrante­n van de werden met open armen verwelkomd.

Daar kwam de jongste jaren veranderin­g in. Onder druk van de immigratie­golf uit OostEuropa, de groeiende kritiek daarop van Ukip en het Brexitrefe­rendum, begon het ministerie van Binnenland­se Zaken – Theresa May was de verantwoor­delijke minister – de procedures en controles aan te scherpen. Het Home Office ging daarbij vrij meedogenlo­os en vooral slordig te werk. In The Guardian vertelde een voormalig ambtenaar dat het ministerie in 2010 besloten had duizenden ‘bewijzen van aankomst’ te vernietige­n. Dat maakte het vooral kinderen van Windrushmi­granten erg moeilijk de juiste papieren voor te leggen.

Net zij kregen steeds vaker te horen dat ze niet konden blijven als ze niet konden aantonen dat ze met hun ouders waren meegereisd. Ze konden ook geen beroep meer doen op de gratis gezondheid­szorg.

‘Vanaf 2013 kregen we steeds meer kinderen van Windrushmi­granten over de vloer die vroegen naar een bewijs dat ze rend leiderscha­p. rote met hun ouders waren meegereisd’, aldus de ambtenaar. ‘Ze hadden nooit een paspoort nodig gehad, maar plots werd er wel naar gevraagd en kregen ze te horen dat ze geen Brit waren omdat er nergens een bewijs van hun aankomst was.’

De woede daarover groeide snel. Een petitie om hen amnestie te geven, is ondertusse­n 160.000 keer onderteken­d. En daarom trok de regering het dossier naar zich toe. De nieuwe minister van Binnenland­se Zaken, Amber Rudd, richtte maandag een werkgroep op die de problemen moet oplossen.

Maar David Lammy, een Labourparl­ementslid dat zich het lot van kinderen zonder papieren aantrekt, liet gisteren weten dat een oudere vrouw zich bij hem gemeld had omdat haar zoon vandaag het land uitgewezen zou worden. Lammy eiste dat May tussenbeid­e kwam. Dat gebeurde ook.

‘Ik wil me vandaag bij jullie verontschu­ldigen voor de onrust die we veroorzake­n’

THERESA MAY

Premier Verenigd Koninkrijk

 ??  ?? Windrush
91 ondertusse­n, die al sinds haar kroning in 1952 aan het hoofd van de Commonweal­th staat.
De Britse premier, Theresa May, maakte duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk in prins Charles de ideale man ziet om die taak op zich te nemen. Charles...
Windrush 91 ondertusse­n, die al sinds haar kroning in 1952 aan het hoofd van de Commonweal­th staat. De Britse premier, Theresa May, maakte duidelijk dat het Verenigd Koninkrijk in prins Charles de ideale man ziet om die taak op zich te nemen. Charles...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium