De Standaard

Polen buigt voor Europese rechters

-

Polen is weer veroordeel­d voor de kap van het oerbos van Bialowieza. Dit keer legt Warschau zich neer bij de uitspraak van de Europese rechters.

Het Europees Hof van Justitie heeft gisteren opnieuw geoordeeld dat de grootschal­ige kap van het oerbos van Bialowieza, in het uiterste oosten van Polen, illegaal is.

Twee jaar geleden besliste de Poolse regering dat er meer bomen gekapt mochten worden in dat unieke bos. Warschau zei dat het nodig was omdat de letterzett­er, een kleine kever, er lelijk huis hield. Milieuorga­nisaties gingen daar niet mee akkoord. Zij vonden dat de regering de ke ver als excuus gebruikte om geld te kunnen verdienen aan de kap.

De Europese Commissie volgde hun argumenten en spande een zaak aan bij het Europees Hof van Justitie. Tot tweemaal toe veroordeel­den de rechters in Luxemburg de Poolse overheid. Die moest stoppen met de kap. Maar Warschau legde die uitspraken naast zich neer.

Tot vandaag. De uitspraak van de rechters was ditmaal definitief. En nu lijkt Warschau toch te plooien. Tijdens de grote regeringsw­issel, eerder dit jaar, werd ook de minister van Leefmilieu vervangen. De omstreden Jan Szyszko werd vervangen door Henryk Kowalczyk. Hij zei dat hij de uitspraak aanvaardt.

Warschau toont zich de jongste weken inschikkel­ijker tegenover Brussel. Europees commissari­s Frans Timmermans reisde vorig week nog naar Polen voor overleg rond de omstreden hervorming­en van het gerecht. Eind vorig jaar zette Timmermans de zware artikel 7procedure in werking, waardoor het Poolse stemrecht in de EU zou kunnen worden ingetrokke­n. Na afloop van het overleg was de toon veel milder. ‘We streven naar een compromis’, zei de Poolse minister van Buitenland­se Zaken.

Warschau toont zich de jongste weken inschikkel­ijker tegenover Brussel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium