De Standaard

De mot zit erin

-

‘W e willen duidelijk maken dat het niet onze bedoeling is de mot te stigmatise­ren.’ Zo stond het gisteren in deze krant, zonder enige vorm van ironie. En het ging niet over de PSpoliticu­s Rudy Demotte, maar wel degelijk over de mot. Het beest.

Want wat is er aan de hand? In de nieuwe K3show zit een boosaardig wezen, een mot, die alle vlinders wil bevriezen. En dat wezen ziet er boosaardig uit omdat booswichte­n er nu eenmaal boosaardig uitzien. Bruin, dik, met een roodaangel­open gezicht en een bril op. Mottig kortom – zonder dat we mensen met een bruine tint, een rode tint, overgewich­t of een visuele beperking mottig zouden willen noemen, laat staan stigmatise­ren. Zij hebben zich in de hele discussie nog niet laten horen, en dat kunnen we maar beter zo houden. Want er is dezer dagen altijd wel iemand die zich aangevalle­n of vernederd voelt.

Er is dezer dagen altijd wel iemand die zich aangevalle­n of vernederd voelt

In het geval van de mot was dat een landschaps­deskundige bij het Agentschap voor Natuur en Bos die vindt dat Studio 100 ‘aan een volledige generatie het signaal geeft dat sommige dieren slechterik­en zijn’.

Een beetje zoals lang voor het ontstaan van Studio 100 al aan volledige generaties het signaal is gegeven dat de boze wolf een slechterik is, om nog te zwijgen van de slang in het paradijs of de zwarte kat.

Maar bij studio 100 wilden ze dus zeker niet stigmatise­ren, aldus hun woordvoerd­er, wel alliterere­n: ‘meer moet je er niet achter zoeken.’

Als we er niet meer achter moeten zoeken, kunnen ze voortaan misschien beter politiek correct alliterere­n om zeker niemand voor het hoofd te stoten. Wat dacht u voor komende shows van personages als bijvoorbee­ld de mooie mot, de slalommend­e slang, de wollige wolf, de kansrijke kat, de saillante Samson en de geile Gert?

Of nee, die laatste is misschien toch niet zo politiek correct.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium