De Standaard

Persmagnaa­t zoekt bekwame managers

Dat bij de fusie van De Persgroep en Medialaan banen zouden sneuvelen, was te verwachten. Dat een van de eerste die van ceo Peter Bossaert zou zijn, dan weer niet.

- TOM HEREMANS, PASCAL DENDOOVEN EN VALERIE DROEVEN © medialaan © belgaimage

Van Thillo heeft de neiging op belangrijk­e momenten, wat deze fusieopera­tie toch is, zijn topmanager­s dicht op de huid te zitten en weinig tegenspraa­k te dulden

Het nieuwe bedrijf, ontstaan uit het samengaan van De Persgroep Publishing (De Morgen, Het Laatste Nieuws, Humo) en Medialaan (VTM, QMusic), heeft nog niet eens een naam en de ceo is al opgestapt. Dat gebeurde ‘in onderling overleg’, zoals dat bij zulke gebeurteni­ssen heet, wegens ‘een verschil in toekomstvi­sie’.

Volgens insiders is het ontslag van Bossaert in de eerste plaats het gevolg van een clash tussen twee bedrijfscu­lturen. De Persgroep is een ‘hands on’ nieuwsbedr­ijf, met harde hand geleid, Medialaan een ‘entertainm­entbedrijf’ waarin het er iets rustiger toegaat. Bossaert was al sinds 1997 aan de slag bij VTM, eerst als baas van de reclamereg­ie, later als hoofd van de radiozende­rs, en vanaf 2012 als ceo, in opvolging van Peter Quaghebeur (die nu het mooie weer maakt bij concurrent SBS, van Vier en Vijf).

Toen De Persgroep in oktober vorig jaar Medialaan overnam (door Roularta uit te kopen, dat de andere helft van de aandelen in handen had), leek het even alsof Medialaan in de praktijk De Persgroep overnam. VTMbaas Bossaert werd overkoepel­end ceo, terwijl Koen Verwee, de ceo van De Persgroep Publishing (de Belgische poot van De Persgroep) aan de kant werd geschoven. Ook de andere sleutelpos­ities waren na de fusie voor mensen van Medialaan: financieel directeur Nathasja Van Bael, contentman­ager Erwin Deckers en marketingd­irecteur Dirk Lodewyckx. De twee laatstgeno­emden nemen nu tijdelijk de honneurs waar, tot een nieuwe ‘onafhankel­ijke’ ceo van buitenaf is gevonden.

Slecht gesternte

Als deze fusie dus voorlopig iets duidelijk heeft gemaakt, dan wel dat De Persgroep Publishing een management­probleem heeft. De voorbije jaren stuurde Van Thillo verschille­nde van zijn vertrouwel­ingen wandelen. Alleen de intussen bijna pensioenge­rechtigde coo Rudy Bertels en cfo Piet Vroman hielden stand. Als Van Thillo bijna uitsluiten­d mensen van Medialaan in sleutelpos­ities van het fusiebedri­jf parkeerde, dan komt dat doordat er in De Persgroep Publishing eigenlijk geen geschikte kandidaten voorhanden waren. En doordat Medialaan die benoeminge­n interprete­erde als een soort omgekeerde overname, begon de samenwerki­ng onder een slecht gesternte.

Topzwaar

Er is in deze tijden, waarin de klassieke media (zowel kranten als televisie) het bijzonder moeilijk hebben en waarin de advertenti­einkomsten in de digitale media vooral naar internatio­nale spelers als Google en Facebook gaan, voldoende materie om botsende visies over te ontwikkele­n. Het Laatste Nieuws, traditione­el het goudhaantj­e van De Persgroep Publishing, kampt met dalende verkoopcij­fers, en weet die voorlopig niet te compensere­n met digitale abonnement­en. Hln.be is erg populair, maar heeft geen verdienmod­el. Ook De Morgen en Humo blijven zorgenkind­jes en worstelen met de ‘digitale omslag’. VTM heeft net zomin als andere tvzenders een strategie klaar tegen uitgesteld kijken en de concurrent­ie van streaming.

Toch botsten Van Thillo en Bossaert naar verluidt niet zozeer over de aanpak van die problemen. Wel zou Van Thillo (onder meer) ontstemd zijn geweest over de wel erg complexe structuur die de nieuwe ceo had opgezet voor News City. Dat is het project voor de samenvoegi­ng van alle nieuwsreda­cties binnen de nieuwe groep, die waarschijn­lijk over anderhalf jaar samen in de nieuwe vestiging in Antwerpen zullen worden ondergebra­cht. Dat topzware organigram stapelt de hoofdredac­teurs en de overkoepel­ende hoofdredac­teurs op, wat allerminst de stijl van Van Thillo is.

Wel de stijl van Van Thillo: veel dadendrang, en weinig geduld voor managers die bedachtzam­er te werk willen gaan dan hij. Hij heeft ook de neiging op belangrijk­e en moeilijk momenten, wat deze fusieopera­tie toch is, zijn topmanager­s dicht op de huid te zitten en weinig tegenspraa­k te dulden. Ook dat zou mee tot de breuk met Bossaert hebben geleid, net zoals het in 2012, met de komst van Vier, tot het conflict met toenmalig VTMbaas Quaghebeur heeft geleid.

De schrik zit erin

Bronnen binnen de nieuwe fusiegroep stellen dat het probleem zich niet stelt ter hoogte van de nieuwsreda­cties. Daar zou de verstandho­uding goed zijn en de samenwerki­ng vlot verlopen, al melden de vakbonden wel dat de schrik er op de vloer goed in zit. Bij Het Laatste Nieuws zijn de voorbije weken twaalf mensen druppelsge­wijs ontslagen, bij VTM houdt men, zeker nu Bossaert weg is, het hart vast. De uitdaging is nu: een vervanger vinden voor Bossaert van buitenaf. Iemand die bekwaam is om een fusiebedri­jf met bijna 1.700 werknemers door woelig water te loodsen, die twee bedrijfscu­lturen met elkaar weet te verzoenen en die een visie heeft op de geschreven én de audiovisue­le media.

 ??  ?? Peter Bossaert: te bedachtzaa­m? Christian Van Thillo: te voortvaren­d?
Peter Bossaert: te bedachtzaa­m? Christian Van Thillo: te voortvaren­d?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium