De Standaard

Ook voor Britten stopt de regen

- KORNEEL DELBEKE In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Het Britse pond sterling is terug van weggeweest. Nadat de Britten in juni 2016 hadden beslist de Europese Unie de rug toe te keren, daverde hun munt naar beneden. Daags na de stemming zakte het pond van bijna 1,5 dollar naar 1,3 dollar en bleef maandenlan­g rond de 1,2 dollar hangen. Maar nu krabbelt het langzaam weer recht. Gisterocht­end was een Brits pond al 1,437 dollar waard, de hoogste wisselkoer­s sinds het Brexitrefe­rendum.

Niet alleen de relatieve zwakte van de Amerikaans­e dollar is daarvoor verantwoor­delijk. Ook de verwachtin­g dat de Bank of England de rente zal optrekken en opflakkere­nd optimisme over een Brexitdeal stuurden het Britse pond dit jaar al met meer dan 6 procent hoger. Geen enkele grote munt deed beter. Doemdenker­s die al maanden over de neergang van de Britten en hun munt orakelen, verdwijnen (voorlopig) naar de achterplan, optimisten treden uit de schaduw.

Maar vertrouwen is een kwetsbaar goed, ook voor valutahand­elaren. Dat werd gisteren nogmaals duidelijk toen een ‘tegenvalle­nd’ Brits lonenrappo­rt de opmars van het pond een hak zette. Terwijl economen hadden voorspeld dat de Britse lonen het laatste kwartaal met 3 procent zouden stijgen, bleek dat ‘amper’ 2,8 procent, genoeg reden voor de valutahand­elaren om onmiddelli­jk aan de rem te trekken. Zij volgen de Britse lonen met argusogen, omdat ze voor de centrale bank doorslagge­vend zijn bij haar beslissing om de rente te verhogen. Op die manier wil de Bank of England de inflatie beteugelen.

Het Britse pond was even 1,437 dollar waard, de hoogste wisselkoer­s sinds het Brexitrefe­rendum

Sinds het Brexitrefe­rendum het pond een oplawaai heeft verkocht, is de import naar het eiland fors duurder geworden. Dat voelen de Britten niet alleen in hun portefeuil­le, ook in hun maag. Zo besliste de fabrikant van Toblerone om de vorm van zijn bekende chocolader­eep te veranderen op de Britse markt. De ingrediënt­en waren te duur geworden, met kleinere repen moest Toblerone niet meer kosten.

De beslissing om uit de Europese Unie te stappen, heeft de modale Brit tot dusver vooral windeieren gelegd. Het jongste jaar konden de lonen de inflatie niet bijbenen, de consumente­n zagen hun koopkracht dalen. Dat werklooshe­idcijfers met recordlaag­tes flirtte, kon de Britse lonen niet omhoog krijgen.

Maar ook daar lijkt het tij nu te keren. Britse arbeiders zien hun gemiddelde loongroei voor het eerst sinds begin 2017 de inflatie overvleuge­len. En ondertusse­n zijn er belangrijk­e obstakels overwonnen in de Brexitonde­rhandeling­en. Zo bereikten onderhande­laars van de EU en het VK een akkoord over een overgangsp­eriode na het Britse vertrek uit de EU in maart 2019. De economisch­e lichten springen op groen en de Britten kunnen weer ademen. Weinig analisten twijfelen er dan ook aan dat de Bank of England volgende maand voor de tweede keer in zeven maanden tijd de rente zal optrekken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium