De Standaard

Afwachtend­e kopers duwen huizenprij­s omlaag

- (jir)

BRUSSEL I In de eerste drie maanden van het jaar lag de gemiddelde prijs van een woonhuis in Vlaanderen op 266.199 euro, dat is 2 procent lager dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Appartemen­ten werden nog een beetje duurder: +0,6 procent, tot 224.534 euro.

De dalende huizenprij­zen hebben volgens de notarisfed­eratie alles te maken met de achteruitg­ang van het aantal vastgoedve­rkopen. Over het volledige eerste trimester gaat het om een daling met 4,1 procent. In de maanden februari en maart was dat zelfs 7 procent.

Veel kandidaatk­opers wachten met een beslissing tot de aangekondi­gde verlaging van de registrati­erechten van 10 naar 7 procent een feit is.

De commissie Financiën van het Vlaams Parlement heeft gisteren de hervorming van de registrati­erechten goedgekeur­d. Het decreet kan nu in de komende weken plenair worden goedgekeur­d, waarna de hervorming zoals gepland zal kunnen ingaan op 1 juni.

Volgens Bart van Opstal van de notarisfed­eratie gaat het om een tijdelijk fenomeen. ‘Vanaf juni verwachten wij weer een stijging van het aantal vastgoedtr­ansacties.’

In afwachting van die herneming moeten heel wat verkopers zich tevredenst­ellen met een iets lagere verkooppri­js. ‘Het gaat om eigenaars die niet kunnen wachten met de verkoop’, zegt Van Opstal. ‘Bijvoorbee­ld na een erfenis of omdat ze zelf een andere woning hebben gekocht en het geld van de verkoop nodig hebben om die operatie te financiere­n. In dat geval moeten ze hun prijs doen zakken om kandidaatk­opers snel over de streep te trekken.’

‘Dit is een tijdelijk fenomeen. Vanaf juni verwachten we weer een stijgende verkoop’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium