De Standaard

Europa heeft oren naar Arco

De Europese Commissie wil de zaak van de Arcocoöper­anten oplossen. Maar België moet wel komen met een plan dat verdedigba­ar is. Het gros van de lasten afwentelen op de overheid, roept grote vragen op.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

Als het aan Europa ligt, komt er een oplossing voor Arco, zeggen personen vertrouwd met de Europese opstelling. Europa vraagt echter van de Belgische regering dat het compensati­eplan voor de Arcocoöper­anten spoort met de Europese rechtsrege­ls. Europa is beducht voor precedente­n. Samengevat zegt Europa: kom met een goed verhaal, een verhaal dat hout snijdt.

De vraag is of het plan B dat de Belgische regering heeft ingediend bij Europa, aan die criteria voldoet. Het plan legt de financiële last vooral bij de staat en ontziet maximaal de bank Belfius, waarvan de voorganger de Arcoaandel­en verkocht. ‘Door die wanverhoud­ing ondergraaf­t men de geloofwaar­digheid van het plan’, reageert advocaat Geert Lenssens, die de actiegroep­en ‘Geld Terug van Arco’ en ‘Arcoparia’s’ bijstaat.

Belfius komt goed weg

Ook bij Deminor is men verrast over het feit dat het plan nauwelijks een rol ziet voor Belfius, omdat die bank destijds wel degelijk in de fout is gegaan door aandelen te verkopen aan beleggers die zweerden bij een spaarboekj­e. De spaarders zouden onvoldoend­e op het risico van de belegging zijn gewezen.

Aan de omvang van het plan, een compensati­e van 600 miljoen euro, is niets gewijzigd. De regering spreekt al een paar jaar over haar voornemen om de honderddui­zenden Arcopar coöperante­n 40 procent van hun oorspronke­lijke inleg terug te geven sinds Europa de staatswaar­borg afgeschote­n heeft.

De verdeling van die 600 miljoen verrast velen. Volgens de krant De Tijd moet Belfius maar 25 miljoen ophoesten, Beweging.net 35 miljoen en de overheid al de rest, zijnde 540 miljoen. Dat laatste stuk bestaat uit het dividend van 400 miljoen van Belfius aan de staat. Daarboveno­p zou de overheid ook de boete die Arco aan de staat moest betalen van Europa, doorstorte­n.

De staat als weldoener

De vraag is of Europa zal aanvaarden dat de overheid de bulk van de inspanning levert. De details van het plan – een dividend van 400 miljoen, een inspanning van 25 miljoen van Belfius én het terugstort­en van het boetegeld naast een inbreng van de organisati­es rond Beweging.net – zijn niet nieuw. Alleen had niemand verwacht dat de staat dit zo aan Europa zou presentere­n. Precies omdat het de indruk wekt dat de staat als weldoener optreedt en zondigt tegen de Europese regels van staatssteu­n.

Deminor zei eerder al dat een compensati­eregeling die vertrekt vanuit Belfius, perfect kan voor Europa. Die veilige route wordt evenwel niet bewandeld. Zowel bij Monte dei Paschi di Siena, Banca Popolare di Vicenza, Veneto Banca, het Spaanse Bankia als Banco Popular kwamen er telkens regelingen voor de particulie­ren. In geen enkel geval legde de Italiaanse of Spaanse overheid zelf rechtstree­ks geld op tafel. Ze deden dat via de betrokken banken.

Advocaat Geert Lenssens zei gisteren dat er geen overleg met de actiegroep­en was. Hij riep op tot de aanstellin­g van een bemiddelaa­r en tot dialoog. ‘De stuurgroep­en achter de belangenor­ganisaties kijken met wantrouwen toe hoe dit dossier gespeeld wordt.’ Volgens Lenssens tellen de twee actiegroep­en die hij vertegenwo­ordigt, ondertusse­n 3.752 tussenkome­nde partijen en komen er elke dag nog 10 tot 15 bij.

‘De wanverhoud­ing tussen de bijdrage van Belfius en die van de overheid ondergraaf­t de geloofwaar­digheid’

GEERT LENSSENS advocaat

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium