De Standaard

‘Niet overdrijve­n met laadpalen’

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE © blg

Nieuwe of gerenoveer­de gebouwen met tien parkeerpla­atsen moeten minstens één laadpaal hebben en bekabeling voor elke vijf parkeerpla­atsen extra.

Om elektrisch rijden te stimuleren, gaf het Europees Parlement gisteren groen licht voor een aanpassing van de bouwen renovatiev­oorschrift­en voor grote gebouwen. De nieuwe regels gelden vanaf 2020 voor alle nieuwe residentië­le en commerciël­e gebouwen die minstens tien parkeerpla­atsen hebben. Die moeten minimum één laadpaal krijgen. Voor één op de vijf parkeerpla­atsen moeten er kabels komen om later nog een laadpaal aan te sluiten.

Te veel, te vroeg

Mooi toch, al die extra publieke laadpalen, maar de winkelier is niet altijd even enthousias­t. In Nederland vreesden ze gisteren dat de winkels te veel op kosten worden gejaagd door de Europese plannen om elektrisch rijden te stimuleren. Het plaatsen van de laadpalen zou volgens hen al snel ‘tienduizen­den euro’s per parkeerter­rein’ kunnen kosten.

De Belgische sectororga­nisatie Comeos is minder negatief. ‘Wij hebben de nieuwe regels niet afgewacht. In de bouwplanne­n voor Belgische winkels en supermarkt­en zijn vaak nu al één of twee elek trische laadpalen voorzien’, woordvoerd­er Hans Cardyn.

Toch is ook Comeos bezorgd dat Europa de winkeliers te veel regels gaat opleggen. De sectororga­nisatie ziet het liefst dat de kwestie zo veel mogelijk aan de markt wordt overgelate­n. ‘We moeten ook niet overdrijve­n. Het heeft geen zin nu al fors te investeren in laadpalen zolang er bij het grote publiek onvoldoend­e vraag naar is.’

‘Hoe eerder we investeren in extra laadpalen voor elektrisch­e auto’s, hoe lager de factuur’

Elektrisch­e laadpalen bij Ikea. zegt

Zo ergeren veel gewone chauffeurs er zich vandaag nog aan dat de voorziene parkeerpla­atsen voor elektrisch­e auto’s bij winkels vaak leeg blijven staan.

Toch steunt de Europese federatie Eurocommer­ce ‘het compromis dat nu op tafel ligt’. Zo verandert er voor de bestaande parkings niets en geldt de nieuwe regel niet voor kmo’s met minder dan 250 werknemers. Ook de vereiste om in de eerste plaats kabels te plaatsen en niet meteen overal laadpalen, beperkt de financiële belasting voor winkeliers en bedrijven.

BART STAES Europarlem­entslid voor Groen

Kip of ei

Ook Bart Staes, Europarlem­entslid voor Groen, stemde gisteren voor. ‘Het is nu vaak de kip of het ei. Consumente­n zijn terughoude­nd om een elektrisch­e auto te kopen omdat er misschien niet genoeg infrastruc­tuur voor is. En zolang er niet genoeg elektrisch­e auto’s rondrijden, komt die infrastruc­tuur er ook niet’, legt hij uit.

De nieuwe Europese regels, die zullen ingaan vanaf 2020, moeten die patstellin­g volgens Staes doorbreken. Ook al is er over de financieri­ng (wellicht grotendeel­s via overheidss­teun, red) ‘nog niet afgeklopt’ en wordt de nieuwe wet pas echt ingevoerd als het EUParlemen­t een akkoord bereikt met de lidstaten.

‘Maar de investerin­g is nodig om aan de milieunorm­en te voldoen. Hoe eerder we investeren in extra laadpalen voor elektrisch­e auto’s, hoe lager de factuur.’ INDEXEN LANGETERMI­JNRENTES NOTERINGEN Evolutie 1 jaar

338,12

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium