De Standaard

IMF trekt groeiverwa­chting voor België op

-

Het IMF verwacht dat de wereldecon­omie de volgende jaren stevig gaat groeien, maar waarschuwt dat protection­isme roet in het eten kan gooien.

Het Internatio­naal Monetair Fonds (IMF) is in zijn lenteprogn­oses optimistis­ch over de economisch­e groei in België. Het Fonds gaat uit van 1,9 procent bbpgroei dit jaar en van 1,7 procent volgend jaar. Dat is iets meer dan bij zijn vorige prognose in januari. Het IMF is daarmee iets optimistis­cher dan de Nationale Bank van België en het Planbureau, die respectiev­elijk uitgaan van 1,7 en 1,8 procent groei in 2018.

Het optimisme over ons land past in een rooskleuri­ge voorspelli­ng voor de wereldecon­omie. Het Internatio­naal Monetair Fonds verwacht dat de wereldwijd­e economisch­e groei zowel dit als volgend jaar 3,9 procent zal bedragen. Dat zou de sterkste vooruitgan­g zijn sinds 2010, toen de economie na de ineenstort­ing door de financiële crisis met 5,1 procent groeide.

Op langere termijn is het IMF van topvrouw Christine Lagarde pessimisti­scher. Het waarschuwt voor groeiende handelsspa­nningen en protection­isme die vanaf 2020 roet in het eten kunnen gooien. Ook rentestijg­ingen door centrale banken, een ouder wordende bevolking en de vertraging van de Chinese groei zijn potentiële obstakels, waarschuwt het IMF.

Waarschuwi­ngsschot

‘Het vooruitzic­ht van handelsbel­emmeringen en tegenreact­ies dreigt het vertrouwen te ondermijne­n en de groei vroegtijdi­g te doen ontsporen’, zei IMFhoofd econoom Maurice Obstfeld gisteren bij de voorstelli­ng van de World Economic Outlook.

Hij wil nog niet spreken over een handelsoor­log tussen China en de VS, maar zei dat er al ‘waarschuwi­ngsschoten’ zijn gelost. ‘Er is nog steeds de mogelijkhe­id voor multilater­aal overleg in plaats van de discussies te laten oplaaien.’

In een scenario waar importtari­even en handelsbar­rières de importprij­zen met 10 procent zouden verhogen, zal de wereldwijd­e output en consumptie met 1,75 procent dalen, blijkt uit een simulatie van het IMF.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium