De Standaard

Vliegtuigs­potters in de wolken over platformen

Brussels Airport heeft zijn twee nieuwe spotterspl­atformen in Steenokker­zeel en Zaventem geopend. Die bieden vliegtuigl­iefhebbers een veilige en visueel interessan­te plaats om hun favoriete hobby uit te oefenen.

- VAN ONZE MEDEWERKER DIETER DE BEUS ZAVENTEM/STEENOKKER­ZEEL

Elke dag komen tientallen vliegtuigl­iefhebbers naar Brussels Airport, aangetrokk­en door de grote verscheide­nheid aan luchtvaart­maatschapp­ijen, de modernste vliegtuigt­ypes en de vele regeringsv­liegtuigen. Om de spotters een veilige plaats te bieden, heeft Brussels Airport in samenwerki­ng met buurgemeen­ten Steenokker­zeel en Zaventem twee spotterspl­atformen gebouwd. Het ontwerp en de plaats van de spotterspl­aatsen werden afgestemd op de voorkeuren en wensen van 1.700 spotters, die aan de hand van een enquête werden gehoord.

‘Ik ben blij dat deze platformen in samenspraa­k met spotters werden gerealisee­rd’

PHILIPPE VAN HORENBEKE Vliegtuigs­potter

Een eerste spotterspl­atform bevindt zich aan start en landingsba­an 01/19 in het Vliegbos. Wanneer de weersomsta­ndigheden het niet toelaten om banen 25L/R te gebruiken, wordt baan 01/19 meestal gebruikt voor landingen. Het verhoogde platform biedt een vrij uitzicht over die start en landingsba­an.

Speeltuige­n

Omdat het Vliegbos veel families en kinderen aantrekt, heeft Brussels Airport enkele speeltuige­n en borden geplaatst met informatie over de luchthaven, populaire vliegtuigt­ypes en gebouwen die je vanop het spotterspl­atform kan zien. Spotters kunnen gebruikmak­en van de reguliere parkeerpla­atsen rond het bos.

Het tweede spotterspl­atform aan het transitcen­trum Steenokker­zeel biedt een uitstekend uitzicht over start en landingsba­an 25L/07R, die meestal wordt gebruikt voor landingen. ‘De omgeving rond die baan is daarom zeer populair bij spotters en werd in de enquête met stip aangeduid als favoriete spotterspl­aats’, zegt Arnaud Feist, ceo van Brussels Airport Company.

‘Op het verhoogde platform hebben spotters nu een vrij uit zicht over de baan. De parking aan het transitcen­trum werd uitgebreid met enkele parkeerpla­atsen voor de spotters. Ook aan de kop van baan 25L, aan de Kortenberg­se Steenweg, werd een kleine parking ingericht.’

Daardoor blijft overlast op de lokale wegen uit, een prioriteit voor het gemeentebe­stuur van Steenokker­zeel.

Ook de spotters reageren positief. ‘Ik ben zeer tevreden’, zegt Saskia Van den Berghe uit Zaventem. ‘Ik ben nog maar pas toegetrede­n tot de wereld van de spotters, maar merkte al snel op hoe moeilijk het vaak was om een goede en veilige plaats te vinden.’

Samenspraa­k

Philippe Van Horenbeke uit Brussel is een oude rot in het spotten. ‘Ik kom hier al twintig jaar en ben blij dat de platformen in samenspraa­k met spotters werden gerealisee­rd. We hebben nu een knap overzicht over de luchthaven en kunnen prima foto's schieten van de vliegtuige­n. Ook de weidse skyline – je kan zelfs het Atomium en de VRTtoren zien – is een plus. Maar ik zal toch af en toe wegtrekken van de platformen, om dat ene, unieke beeld te schieten.’

‘Deze plek werd in de enquête met stip aangeduid als favoriete spotterspl­aats’

ARNAUD FEIST

Ceo Brussels Airport Company

 ?? © ddl ?? Spotter Philippe Van Horenbeke: ‘We hebben nu een knap overzicht over de luchthaven.’
© ddl Spotter Philippe Van Horenbeke: ‘We hebben nu een knap overzicht over de luchthaven.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium