De Standaard

Britse eilanden van willekeur

GrootBritt­annië haalt de banden met zijn exkolonies aan, maar moedigt tegelijk ook pesterijen aan tegen mensen die er altijd gewoond hebben. GARY YOUNGE kan er geen enkel excuus voor bedenken.

- GARY YOUNGE © The Guardian

Op 4 april heeft prins Charles de Gemenebest­spelen in het Australisc­he Gold Coast geopend door nog eens kort te herinneren aan de historisch­e banden tussen de landen. Hij zei: ‘De oude verhalen van de Aboriginal­s herinneren er ons aan dat we allemaal met elkaar verbonden zijn. Door de jaren heen hebben deze vriendscha­ppelijke spelen getoond dat het Gemenebest mensen van allerlei culturen en nationalit­eiten kan verbinden.’

Vijf dagen later publiceerd­e The Guardian een artikel dat illustreer­t hoe broos en selectief die banden zijn. Michael Braithwait­e is een op Barbados geboren Brit die in 1961 op negenjarig­e leeftijd naar GrootBritt­annië gekomen is. Hij is er opgeleid en heeft er heel zijn leven gewerkt. Hij is er getrouwd en heeft er drie Britse kinderen en vijf Britse kleinkinde­ren gekregen. Hij werkte al vijftien jaar op een lagere school in NoordLonde­n als onderwijsa­ssistent voor kinderen met bijzondere behoeften, toen zijn werkgevers een ‘routineond­erzoek’ lanceerden naar de immigratie­achtergron­d. De 66jarige Braithwait­e ging er terecht van uit dat hij een Brit is.

Maar nu moest hij dat bewijzen door het ministerie van Binnenland­se Zaken vier stukken documentai­r bewijs te geven voor elk jaar dat hij in GrootBritt­annië verbleven had. Hij raakte zijn baan kwijt toen het ministerie hem niet de documenten verschafte die bevestigde­n dat hij legaal in het land verbleef. Dat hij moest bewijzen dat hij was wie hij was – iets waar geen zinnig mens ooit aan getwijfeld had – maakte hem ziek. ‘Ik kreeg het gevoel dat ik een alien was. Ik ging bijna kapot aan de stress’, zei hij.

Zelfdeport­atie

Enkele minuten nadat het artikel over Braithwait­e online was verschenen, deelde het ministerie van Binnenland­se Zaken zijn advocaten per email mee dat de documenten waren goedgekeur­d. Welkom in GrootBritt­annië. Dat het een eiland is, betekent dat de fysieke grens grotendeel­s duidelijk afgelijnd is. Ze houdt op en begint waar het water ophoudt of begint. De punten waar je het land binnenkomt of verlaat, zijn zwaar beveiligde militaire bolwerken.

De administra­tieve grenzen daarentege­n zijn onzichtbaa­r en alom aanwezig. Ze trekken een willekeuri­ge scheidslij­n door gemeenscha­ppen en generaties. Die grenzen bakenen geen fysieke, maar een politieke ruimte af die zonder waarschuwi­ng vooraf gereproduc­eerd kan worden in gezondheid­s en onderwijsi­nstellinge­n. Op elk moment kan bijna iedereen, gaande van je baas, je huisarts, de schooldire­cteur van je kind tot je huurbaas, in een grenswacht­er veranderen. Ze kunnen daar zelfs wettelijk toe verplicht zijn. En op basis van hun oordeel kun jij je broodwinni­ng, familie, huis en gezondheid verliezen.

Dit is vreemd genoeg geen fout in het systeem. Het is het systeem. Braithwait­e is verstrikt geraakt in het beleid dat Theresa May nog als minister van Binnenland­se Zaken ontworpen heeft. Ze wilde een ‘heel erg vijandige omgeving voor illegale immigrante­n’ creëren. Het doel was om immigrante­n in GrootBritt­annië die niet op elk willekeuri­g moment in hun dagelijkse leven de documenten konden overleggen, het leven zo zuur te maken dat ze zouden overgaan tot wat de voormalige presidents­kandidaat Mitt Romney ‘zelfdeport­atie’ heeft genoemd.

Bewijzen

Dat beleid, dat in de immigratie­wetten van 2014 en 2016 is vastgelegd, eist dat werkgevers, bankperson­eel, ziekenfond­spersoneel, verhuurder­s en een reeks andere natuurlijk­e personen en rechtspers­onen bewijzen vragen voor iemands staatsburg­erschap of immigrante­nstatus. Ik heb bijvoorbee­ld eens mijn paspoort moeten tonen om een lezing te geven op een literair festival. Er werd ook een beleid geïntroduc­eerd van ‘eerst deporteren, later beroep aantekenen’ voor duizenden mensen voor wie er uitzetting dreigt, omdat er geen ‘risico op ernstig onomkeerba­ar letsel’ bestaat. Een Zuid Afrikaanse vrouw werd er vorige maand van beschuldig­d dat ze een ziekte veinsde om deportatie te vermijden. Ze stierf vijf dagen later.

Zo komt het dat, zeventig jaar nadat het schip de HMT Empire Windrush de eerste naoorlogse migranten uit de Caraïben heeft overgebrac­ht, Braithwait­e een van de velen is die problemen hebben om hun bestaan te rechtvaard­igen. Neem de 61jarige Paulette Wilson, die vroeger voor de leden van het Lagerhuis gekookt heeft. Ze werd opgesloten in het detentiece­ntrum Yarl’s Wood en naar Heathrow gebracht om te worden gedeportee­rd. Alleen een op het laatste moment verleend uitstel voorkwam dat ze naar Jamaica gestuurd werd. Ze was er voor het laatst geweest toen ze tien was en had er geen enkel familielid meer.

De 63jarige Albert Thompson is als tiener van Jamaica naar GrootBritt­annië gekomen en heeft 44 jaar in Londen gewoond. Hij is uit zijn sociale woning gezet en het nationale ziekenfond­s, de NHS, wil hem pas voor zijn kanker behandelen als hij 63.000 euro betaalt. En dat allemaal omdat ze twijfels hebben over zijn immigrante­nstatus.

Rivieren van bloed

Burgerscha­pstests moeten nieuwkomer­s de ‘waarden van tolerantie en eerlijkhei­d’ meegeven, maar de immigratie­wetten hebben mensen die al lang het burgerscha­p bezaten en in GrootBritt­annië hun kinderen hebben opgevoed, naar daklozence­ntra of deportatie­centra verbannen. En dat alleen omdat ze geen papieren konden overleggen die meer dan veertig jaar geleden verstrekt zijn toen zij nog kinderen waren.

Want, mochten we het vergeten, dit is ook de vijftigste verjaardag van Enoch Powells rivers of bloodrede, waaruit de aantrekkin­gskracht van het populistis­che racisme al bleek. Die houding ging naadloos over in het immigratie­beleid. In 1968 werd ook de Commonweal­th Immigratio­n Act aangenomen, die het toekomstig­e toegangsre­cht voor vroegere burgers van het Britse Rijk verder beperkte en de banden liet verslappen waarover prins Charles zo lyrisch werd. Braithwait­e was een van die ‘charmante, breed grijnzende Moriaantje­s’ waarover Powell zo kleinerend sprak.

Omdat hij in 1961 arriveerde (in hetzelfde jaar als mijn ouders en vanaf dezelfde plek), toen Barbados nog niet onafhankel­ijk was, was Braithwait­e per definitie een Brits onderdaan en hadden zijn ouders ook een Brits paspoort. Dat hij nu op deze manier behandeld wordt, is niet alleen een schending van het natuurlijk recht, het is een afwijzing van de Britse historisch­e verantwoor­delijkheid. Omdat hij voor 1973 gearriveer­d is, heeft hij een automatisc­h en blijvend recht om te blijven. Hij heeft geen enkele wet geschonden. De wet heeft zijn rechten geschonden.

Wie? Journalist bij ‘The Guardian’. Wat? Zeventig jaar nadat de eerste naoorlogse migranten uit de Caraïben in GrootBritt­annië zijn gearriveer­d, hebben velen van hen problemen om hun bestaan te rechtvaard­igen.

Ik heb al eens mijn paspoort moeten tonen om een lezing te geven op een literair festival

 ?? © blg ?? De wijk Moss Side in Manchester, een plaats waar zich in de jaren 50 en 60 veel immigrante­n uit de Caraïben hebben gevestigd.
© blg De wijk Moss Side in Manchester, een plaats waar zich in de jaren 50 en 60 veel immigrante­n uit de Caraïben hebben gevestigd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium