De Standaard

ZO LEID JE 250.000 MENSEN VLOT NAAR WERK

- GUY TEGENBOS

bedrijven denken niet meer aan uitbreidin­g in België door te hoge lonen en te starre arbeidsreg­els (denk aan de ecommerce), maar ook omdat ze geen volk vinden.

Wat daarmee vloekt in de ogen van veel mensen, is dat er tegelijk nog altijd 200.000 werklozen zijn. De echte arbeidsres­erve is zelfs nog veel groter. Theoretisc­h bedraagt die 900.000 eenheden. Er zijn 3,8 miljoen Vlamingen tussen 20 en 65 jaar en 2,9 miljoen daarvan werken (72 procent). Dat berekende Luc Sels, de rector van de KU Leuven, die nog steeds actief is in het arbeidsmar­ktonderzoe­k.

Bij die 900.000 zijn er een beperkt aantal die niet willen werken, omdat ze van hun uitkering kunnen leven. Anderen hebben geen uitkering en geven tijdelijk de voorkeur aan een rol als huisman of huisvrouw, of aan de verzorging van familieled­en. Nog anderen zijn vervroegd met pensioen en hoeven niet meer te werken. Maar velen werken niet ofschoon ze zouden willen, omdat ze genegeerd worden.

Dat gebeurt vaak omdat bedrijven en overheid met verouderde aanwerving­spatronen werken: ze denken nog dat er oneindig veel kandidaten zijn waaruit ze maar te kiezen hebben, terwijl ze zouden moeten uitzoeken wat de talenten zijn van de mensen die wel beschikbaa­r zijn. 50plussers, lagergesch­oolden, personen met nietEurope­se roots en personen met een arbeidshan­di cap worden op die manier onnodig opzijgezet.

Uit studies van Sels die het Steunpunt Werkgelege­nheid publiceerd­e, is af te leiden dat tot 250.000 mensen op redelijk korte termijn mobiliseer­baar zijn voor de Vlaamse arbeidsmar­kt. Dat zou de tewerkstel­lingsgraad in Vlaanderen doen stijgen tot in de buurt van de 80 procent, een cijfer dat tot nu alleen de Scandinavi­sche landen halen. Wat is daarvoor nodig? Bedrijven moeten stoppen met de aanwerving­spatronen van de vorige eeuw te gebruiken en moeten onbevooroo­rdeeld op zoek gaan naar talent.

De rigiditeit­en op de arbeidsmar­kt moeten verdwijnen. En die zijn taai. Een ervan is het onderschei­d arbeidersb­edienden, waarvan de sociale partners en de regering ooit beloofd hebben dat weg te werken. Dat is maar gebeurd op twee punten, al de rest

Vlaanderen heeft, net als Denemarken, arbeidsimm­igratie broodnodig

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium