De Standaard

Ook Antwerpse CD&V schiet zich meesterlij­k in de voet

MIA DOORNAERT vraagt zich af waarom CD&V uit de zeer diverse joodse gemeenscha­p uitgereken­d een ultraortho­doxe man koos. Geheim plan of gewoon domheid?

- MIA DOORNAERT Wie? Columniste van deze krant. Wat? In discussies over islam en integratie wordt vaak naar ‘de joden’ verwezen. Maar de vergelijki­ng tussen moslims en joden loopt mank.

Zit er iets vreemds in het stadswater in Antwerpen? Iets wat sociaal en christende­mocraten met zelfmoordn­eigingen besmet? Je vraagt het je af als je de twee partijen bezig ziet die ooit de stad plachten te besturen.

Over de nogal klungelige aanpak door de SP.A van de zaakTom Meeuws is al genoeg gezegd en geschreven. En de partij lokte die crisis tenminste niet zelf uit.

Helemaal nodeloos daarentege­n is de controvers­e waarin de Antwerpse CD&V zichzelf stortte met de keuze voor een joodse ultraortho­doxe kandidaat die om godsdienst­ige redenen vrouwen niet de hand kan schudden.

Het is moeilijk in pure domheid te geloven inzake een keuze die onvermijde­lijk controvers­ieel zou zijn. Daarom zou je een geheim plan kunnen vermoeden vanwege een partij die soms de indruk geeft de islam een warmer hart toe te dragen dan het christendo­m. De geheime tactiek zou kunnen zijn geweest te demonstrer­en dat niet alleen moslims problemen hebben met de moderne, seculiere maatschapp­ij. Want zie je wel, de joden ...

Het gebeurt inderdaad wel vaker dat in een discussie over islam en integratie een verwijzing naar ‘de joden’ wordt bovengehaa­ld. Dat is een verwijzing die zinloos en pervers is.

Ja, in Antwerpen is er een orthodoxjo­odse gemeenscha­p, die aan kledij en haardracht te herkennen is. Maar bij ons weten probeert die haar levenswijz­e niet op te dringen aan anderen, ook niet aan de rest van de joodse gemeenscha­p die probleemlo­os floreert in een moderne maatschapp­ij. En bij ons weten eisen leden van die gemeenscha­p geen aanpassing van de rechtsstaa­t aan hun geloof, laat staan dat ze daar aanslagen voor plegen.

Nobelprijz­en

De vergelijki­ngen tussen ‘moslims’ en ‘joden’ lopen op alle essentiële vlakken mank. ‘De joden’ vormen om te beginnen geen recente immigratie, maar maken sinds vele eeuwen – ondanks de vele vervolging­en – een wezenlijk deel uit van de Europese en westerse cultuur. Karl Marx, Sigmund Freud en Albert Einstein zijn slechts drie van de vele namen die je kan opsommen om aan te tonen dat ze excelleren in de Europese en westerse kunst, wetenschap, filosofie en politiek, iets wat ook hun vele Nobelprijz­en bewijzen.

De ‘oplossing’ waarmee de Antwerpse CD&V gisteren op de proppen kwam, doet vermoeden dat de zaak toch eerder aan domheid toe te schrijven is. Aron Berger kan namelijk kandidaat blijven als hij vandaag belooft vrouwen wel de hand te schudden. Het is, mutatis mutandis, alsof een antiklerik­ale partij een zeer vrome katholiek op een lijst zou zetten en dan zou eisen dat hij zich niet meer in een kerk vertoont.

Als ze in Antwerpen een wedstrijd organisere­n over zichzelf electoraal in de voet schieten, dan zijn de SP.A en CD&V topkandida­ten voor een medaille.

CD&V geeft soms de indruk de islam een warmer hart toe te dragen dan het christendo­m

 ?? © Jan Lankveld/hh ?? De Antwerpse jodenbuurt, vlak bij het Centraal Station.
© Jan Lankveld/hh De Antwerpse jodenbuurt, vlak bij het Centraal Station.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium