De Standaard

HOE MEER BELEID, HOE MEER AGRESSIE

- JEROEN DONCKERS Psychother­apeut, buitengewo­on onderwijs, Gent

Opvoeders of leerkracht­en kunnen allemaal meepraten over ervaringen met agressieve kinderen. Het gevoel leeft dat dit een toenemend maatschapp­elijk probleem is. Maar niet alleen de agressie neemt toe, ook de dominantie van de management­cultuur in zorg en onderwijs.

Hoe het beleid geformulee­rd én gemotiveer­d wordt op papier, staat vaak niet in verhouding tot de werkelijkh­eid. Zoals het Mdecreet dat alle kinderen een plaats geeft in het gewone onderwijs: het is prachtig op papier, maar in werkelijkh­eid een groot probleem. Of zoals het vernieuwde medische schooltoez­icht dat zal peilen naar de psychische gezondheid: op papier is het ook schitteren­d, maar niemand weet nog hoe het praktisch moet. Registrati­es en procedures hebben het echte werk stilaan verdrongen naar een onwerkbare achtergron­d.

Elke middelgrot­e school of zorginstel­ling heeft het tussenkade­r enorm zien groeien. Terwijl er tezelfdert­ijd radicaal wordt bespaard op personeels en werkingsmi­ddelen. Deze hele nieuwe beleidscul­tuur komt vooral dit tussenkade­r ten goede, dat daarmee ook een machtsposi­tie inneemt en verdedigt. Voor leerlingen of zorgbehoev­enden, of voor leerkracht­en en opvoeders is er weinig ten goede veranderd.

Wellicht zijn ze op een aantal terreinen slechter af. Door zo’n tussenkade­r loopt het gevoel van verantwoor­delijkheid en autonomie sterk terug. Leerkracht­en of opvoeders zijn geen mensen meer die zelf beslissing­en kunnen nemen, die zich verantwoor­delijk kunnen of mogen voelen voor hun klas of leefgroep. Steeds nadrukkeli­jker moeten zij zich vooral verantwoor­den ten aanzien van de doelstelli­ngen en de bijbehoren de procedures die zijn opgesteld door het tussenkade­r. Zorgverlen­ers en leerkracht­en moeten uitvoeren en registrere­n.

Misschien is agressie bij kinderen ook, maar niet alleen, een weerspiege­ling van de management­cultuur: meer mondigheid, minder zeggenscha­p?

Wie ervaring heeft met agressieve kinderen, weet dat alleen een directe band met het kind opbouwen en directe communicat­ie kansen bieden op veranderin­g.

Er is in deze sectoren géén nood aan een tussenkade­r dat zogezegd een ondersteun­ende rol heeft, maar vaak een controlere­nde rol speelt. Er is nood aan mensen die zich aangetrokk­en voelen om voor de klas te staan, om in de hulpverlen­ing te stappen én die de mogelijkhe­id hebben om dat werk grotendeel­s zelf vorm te geven. Zonder zich daarbij te moeten verantwoor­den volgens procedures of richtlijne­n die alleen op papier zinvol lijken.

Het zou een interessan­t experiment zijn om in een school of een instelling de kinderen én de leerkracht­en of opvoeders het meeste zeggenscha­p te geven, om de beslissing­en in grote mate door hen zelf te laten nemen. En dan te zien of de agressie niet evenredig zou afnemen. Zonder ooit te verdwijnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium