De Standaard

Peeters hoopte dat het ‘probleem’ zich gaandeweg zou oplossen, maar de berg bleek niet meer te beklimmen

-

ANTWERPEN I Rond halfeen gistermidd­ag wierp Aron Berger zijn handdruk in de ring. Hij wilde wel, maar Kris Peeters begreep dat de garantie niet waterdicht was. De chassidisc­he jood had gezwoegd op een tekst om de gemoederen te bedaren, maar finaal reflecteer­de die de realiteit onvolledig. Ondanks het fiat van een rabbijn vreesde Berger voor zijn ‘religieuze geloofwaar­digheid’.

Dinsdag groeide de handdruk uit tot een onoverkome­lijk symbool. Berger behoort tot een chassidisc­he groep die uit overtuigin­g vrouwen geen hand geeft: dat voorrecht is voorbehoud­en voor de moeder, de dochter en de zus. Binnen CD&V ontstond grote verontwaar­diging over de gebruiksaa­nwijzing die Berger torste – de partijtop bleek niet op de hoogte.

De affaire liep vast, vooral omdat Peeters begreep dat Berger voortduren­d zou worden getest, met vrouwelijk­e journalist­en die hem een hand wilden geven. De Antwerpse kandidaatb­urgemeeste­r, die hoopte dat het heikele punt zich gaandeweg zou oplossen, besefte dat de berg niet meer te beklimmen was.

Tot overmaat van ramp lekte gisteren uit dat Berger in maart opschortin­g van straf had gekregen voor een diefstal vijf jaar geleden. Dat was voor iedereen een volslagen verrassing, inclusief voor de vertegenwo­ordigers van de joodse gemeenscha­p Naar verluidt speelde dat verhaal geen doorslagge­vende rol, al vergemakke­lijkte het de zaak niet.

Wandeling op de Meir

De joodse gemeenscha­p kwam zelf enkele maanden geleden met de kandidatuu­r van Berger aanzetten. Peeters zocht een vertegenwo­ordiger voor de lijst. Binnen de joodse gemeenscha­p bestaat best wat wantrouwen tegenover CD&V. Daar is men de wandeling van de vicepremie­r op de Meir nog niet vergeten, toen hij het inzetten van militairen in het straatbeel­d hekelde.

Peeters zocht een opening op sociaal en religieus vlak, als antwoord op de proIsraëli­sche veiligheid­sbenaderin­g die De Wever huldigt. Berger, een groothande­laar in gevogelte, is binnen zijn gemeenscha­p zeer actief. Hij heeft ook niet het klassieke profiel van een diamantair of een rabbijn. Zijn kandidatuu­r zou een primeur zijn.

Met Berger werden verschille­nde gesprekken gevoerd, hij toonde eerbied voor de waarden van CD&V. Heikele punten werden afgetoetst. Het was de bedoeling om hem gisteren voor te stellen, waarbij hij zijn verontschu­ldigingen zou aanbieden voor ongelukkig­e uitspraken uit het verleden en geen speerpunt zou maken van zijn omgang met vrouwen. Maar Berger zelf zat op hete kolen. Hij stuurde maandagavo­nd een filmpje de wereld in, dat razend snel de ronde deed. Daaruit puurde Joods Actueel een interview dat focuste op datgene wat onder de radar moest blijven. (bbr) Tot overmaat van ramp lekte gisteren uit dat Aron Berger in maart opschortin­g van straf had gekregen voor

 ??  ??
 ?? © Sebastian Steveniers ?? een diefstal vijf jaar geleden.
© Sebastian Steveniers een diefstal vijf jaar geleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium