De Standaard

Gezondheid­slabel voor alle huisproduc­ten

Gezonde voeding mag dan al een hype zijn, ook het commerciël­e belang ervan wordt almaar groter. Delhaize lanceert weldra een eigen nutriscore voor alle huisproduc­ten.

- VAN ONZE MEDEWERKER FILIP MICHIELS

BRUSSEL I Een gratis appel voor alle kinderen, maar net zo goed elfenglijb­anen, schatkistj­es en drakentand­en die uw kroost moeten verleiden om net iets vaker de tanden te zetten in witte selder, paprika’s en witloof. Het lijkt veeleer ludiek en symbolisch, maar deze acties vormen wel de speerpunte­n van een bredere en ambitieuze campagne van Delhaize om de hele bevolking gezonder te doen eten. Dat is ook absoluut nodig, onderstree­pt Xavier Piesvaux, sinds september vorig jaar aan het roer bij Delhaize België. ‘Amper 5 procent van de Belgische bevolking komt in de buurt van de aanbevolen 550 gram groenten of fruit per dag, en bij de kinderen is de situatie nog dramatisch­er.’

En dus wil de supermarkt­keten een tandje bijsteken in haar inspanning­en om de consument een gezonder en evenwichti­ger voedingspa­troon bij te brengen. In de eerste plaats zet Delhaize de inspanning­en voort om het suikergeha­lte in tal van de eigen producten gevoelig te vermindere­n. De impact daarvan laat zich ook vandaag al stevig voelen, zo bleek uit de cijfers die gisteren werden voorgestel­d. Zo bevatten de producten van het eigen huismerk vandaag 256 ton suiker minder dan een jaar geleden. Jaarlijks worden er volgens Delhaize nu al zowat 1.500 eigen producten een stukje gezonder gemaakt, waarbij vandaag vooral ontbijtgra­nen en yoghurt de kroon spannen.

Omdat men bij Delhaize ook wel beseft dat vele consumente­n vandaag ietwat murw geslagen worden met vaak tegenstrij­dige voedingsad­viezen, plant de supermarkt­keten nog dit jaar de introducti­e van een eigen nutriscore. Alle huisproduc­ten – vandaag al goed voor 55 procent van de omzet in ons land – zullen dan voorzien worden van een label dat de klanten in één oogopslag informeert over de voedingsei­genschappe­n van het volledige product.

Daarmee komt het bedrijf niet alleen tegemoet aan de vraag van de overheid aan de distributi­esector om zijn verantwoor­delijkheid in deze op te nemen, er spelen ook commerciël­e overweging­en. ‘We merken uit klantenbev­ragingen dat, zeker bij het wat jongere publiek, het gezondheid­saspect een almaar belangrijk­er criterium wordt bij de aankoop van voedsel’, klinkt het. Gezondere voeding staat niet zelden ook gelijk met duurdere voeding, maar volgens Xavier Piesvaux betaalt die investerin­g zich op termijn sowieso terug. ‘Het is inderdaad een uitdaging om evenveel te verdienen met zeer gezonde producten. Toch willen we voluit verdergaan op het ingeslagen pad, omdat we ervan overtuigd zijn dat we hiermee op termijn ook ons marktaande­el kunnen optrekken.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium