De Standaard

Een oldtimer €15.025

- MAAIKE VAN MELCKEBEKE

Waarom in een Golf stappen als u met een Mercedes Pagode uit 1963 naar de zee kunt rijden? Zo’n oude wagen is ook het ideale excuus om tijdens de wintermaan­den voor onbepaalde tijd in de garage te verdwijnen. Maar wat kost dat eigenlijk, een oldtimer?

Een oldtimer is officieel minstens 25 jaar in gebruik, al wordt die grens gestaag opgetrokke­n tot 30. Voorts zijn de modellen (en de liefhebber­s) divers. ‘We hebben klanten die jaren sparen voor een wagen van 15.000 euro, anderen kopen vlot wagens van een miljoen euro’, zegt Thijs Verhage, medezaakvo­erder van garage Rock ’n Roll Classics.

Bernard Marreyt, al 30 jaar eigenaar van garage Marreyt Classics en bestuursli­d van de Belgische Federatie voor Oude Voertuigen (BFOV), bevestigt. ‘De verbindend­e factor is nostalgie. De een naar een exclusieve wagen uit een film, de ander naar de eerste wagen die hij ooit kocht.’

Aankoop

Prijzen zijn afhankelij­k van de staat, het aantal exemplaren en vraag en aanbod. Anders gezegd: het is niet omdat u een vierwieler lang in uw garage bewaart, dat het ding zich automatisc­h ontpopt tot slimme investerin­g. Voor een exclusieve sportwagen zoals de Aston Martin DB, de wagen van James Bond, betaalt u al snel 1 miljoen euro. Maar, benadrukke­n Marreyt en Verhage, het hoeft niet zo duur te zijn. Vanaf 15.000 euro hebt u bijvoorbee­ld al een mooie Volvo Amazon of Volkswagen Kever. Veel modellen bevinden zich ergens tussen die uitersten. Een Mercedes SL koopt u bijvoorbee­ld voor 25.000 tot 150.000 euro.

Restaurati­e

In de plaats van te investeren in een wagen in goede staat, kunt u ook een wrak op de kop tikken en zelf aan de slag gaan. ‘Een oldtimer laten restaurere­n in een garage kost zo’n 75.000 à 100.000 euro’, schat Marreyt. De grootste kostenpost? Tijd. ‘We werken gemiddeld 1.000 uren per auto.’ Doet u alles zelf? Reken dan op 50.000 euro voor onderdelen, spuitwerk, bekleding, …

‘Een oldtimer restaurere­n is zelden goedkoper dan een model aankopen in goede staat’, besluit Marreyt. ‘Maar voor velen zit het plezier natuurlijk juist in de restaurati­e. Ik heb klanten die de werken aan hun wagen elke zaterdag komen opvolgen.’

U kunt uw oude wagen laten registrere­n als gewoon voertuig of als oldtimer. In het laatste geval krijgt u een speciale Onummerpla­at en bent u vrijgestel­d van de periodieke technische keuring, al is er sprake van om oldtimers in de toekomst te onderwerpe­n aan een twee of driejaarli­jkse keuring. Voor u verhuur voor trouwstoet­en overweegt: er zijn voorwaarde­n verbonden aan de Onummerpla­at. Zo mag u de wagen niet gebruiken voor commerciël­e of profession­ele doeleinden, voor woonwerkve­rkeer en woonschool­verkeer. Een keuring voor oldtimers kost 25 euro.

Verzekerin­g & rijtaks

‘Ik heb hier een Jaguar Etype staan, een wagen van ruim 100.000 euro’, vertelt Marreyt. ‘Klanten vragen me bij zo’n model vaak of ze garantie krijgen. Ja, dat hij vroeg of laat in panne valt.’ U kunt uw oldtimer dus maar beter goed verzekeren. Een grote verzekeraa­r waarbij we navraag deden, vraagt zo’n 150 euro per jaar. Maar er zijn ook gespeciali­seerde spelers op de markt. Zo biedt de BFOV een verzekerin­g voor euro per jaar, inclusief pechverhel­ping en repatriëri­ng. De rijtaks kost u slechts 35 euro per jaar, een cadeautje van de overheid voor uw bijdrage om het industriee­l patrimoniu­m in stand te houden.

Onderhoud

Een oude wagen is fragieler dan zijn jongere soortgenot­en. Remmen bijstellen, carburator­en finetunen, de vooras uitlijnen: bij een oldtimer horen technische zorgen. ‘Vroeger was dat part of the deal als je een auto had, men is dat een beetje vergeten’, zegt Marreyt. Hou rekening met jaarlijkse kosten van 500 à 2.500 euro. Tip: kies een goede, maar vooral leuke garagist. U zult hem vaak zien.

Besluit

U kunt rondtuffen met een oldtimer vanaf 15.025 euro, maar voor een exclusief model betaalt u een veelvoud van dat bedrag. Reken daarnaast op jaarlijkse kosten van zo’n 1.635 euro. De redactie gaat bij deze kostenbere­kening uit van een aantal hypotheses. Het gepublicee­rde totaalbedr­ag is dus een raming.

 ?? © mtl ??
© mtl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium