De Standaard

Cuba zonder Castro’s, dat wordt wennen

De Asamblea del Poder Popular kiest een nieuwe president. Na bijna 59 jaar komt in Cuba een einde aan het revolution­aire bewind van de Castro’s.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I 59 jaar lang hebben de Cubanen niet anders geweten dan dat een Castro – eerst Fidel en dan Raúl – hun grote leider was, als premier of als president. Daar komt nu een einde aan. In Havana is gisteren de Asamblea del Poder Popular samengekom­en om een nieuwe president aan te duiden. Voor het eerst zal die niet Castro heten.

Raúl Castro (86), die tien jaar geleden de fakkel van zijn broer overnam, had in 2013 al aangekondi­gd dat hij er na twee ambtstermi­jnen mee zou stoppen. Het einde van het Castrotijd­perk komt dus niet onverwacht, de opvolger heeft ruimschoot­s de tijd gekregen om zich warm te lopen.

Miguel DíazCanel wordt hoogstwaar­schijnlijk de nieuwe president van Cuba. Hij is nu 57 jaar oud en was nog niet eens geboren toen Fidel en Raúl in 1959 uit de bergen van de Sierra Maes tra kwamen om het regime van Batista omver te werpen. Voor het eerst zal de president iemand zijn die niet tot de oude revolution­aire garde behoort. Terwijl op school de revolution­aire liederen werden aangeleerd, luisterde DíazCanel thuis naar de Beatles en liet zijn haar groeien. En toch is het, volgens Cubaanse normen, nog goed met hem gekomen.

Een jeans & een brommertje

Vrij snel nadat hij zijn diploma elektronis­ch ingenieur had behaald, koos DíazCanel voor het politieke pad. Nadat hij eerst enkele jaren in Nicaragua had gewerkt, ging hij bij de jongerenaf­deling van de Communisti­sche Partij, de antichambr­e voor het echte politieke werk. Op zijn 33ste werd hij al de partijchef voor de provincie Villa Clara. Zo’n partijsecr­etaris is de lokale leider die de economie moet aanzwengel­en, over de staat van de infrastruc tuur moet waken en de budgetten moet beheren. Een belangrijk­e functie dus.

DíazCanel was op een moeilijk moment naar Villa Clara gekomen. Fidel Castro had net de Speciale Periode afgekondig­d. Voor het eerst werd een beetje ruimte aan de privésecto­r en het toerisme gegeven om te vermijden dat het land zou instorten, omdat de Sov jetUnie niet langer in staat was het economisch­e infuus toe te dienen.

DíazCanel maakte indruk. In eerste instanties met zijn looks. Hij reed rond op zijn brommertje, in een jeans en een sporthemdj­e, met een rockerscou­pe. Dat was wennen voor de inwoners die tot dan toe alleen partijlede­n in battledres­s hadden gezien.

Hij kwam ook nog eens luisteren naar hun klachten, hij was er wanneer je hem nodig had. Het beleid dat hij in Villa Clara op de rails zette, had succes. Dus werd hij in 2003 naar de provincie Holgún gestuurd, die tegen het economisch­e hervorming­splan was dat de partij had uitgeteken­d. Zes jaar later moest hij het systeem van het hoger onderwijs in heel Cuba hervormen.

Zijn toegankeli­jkheid, zijn luisterber­eidheid en zijn kwaliteit om daar te zijn waar hij nodig is, zijn volgens Cubawatche­rs de redenen waarom hij door Raúl Castro

Voor het eerst zal de president iemand zijn die niet tot de oude revolution­aire garde behoort. Tijdens de revolutie was hij nog niet eens geboren

 ?? © ap ?? Fidel Castro juicht, samen met zijn broer Raul Castro. Het partijcong­res heeft hem in 1986 herverkoze­n als ‘el maximo lider’.
© ap Fidel Castro juicht, samen met zijn broer Raul Castro. Het partijcong­res heeft hem in 1986 herverkoze­n als ‘el maximo lider’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium