De Standaard

WE MOETEN LOCKHEED MARTIN DUS VERTROUWEN

- KAREL VERHOEVEN

Hoe technische­r de beslissing die politici moeten nemen, hoe meer ze een kwestie van vertrouwen is. De technici weten het altijd beter. Je kunt hen vragen stellen, maar op het einde van de rit moet je fiducie hebben in hun antwoorden. Ook bij de vervanging van de F16’s valt daar niet aan te ontsnappen.

Dertien uur hoorzittin­gen hebben ons in een netelige positie gebracht. Belgische militairen met veel sterren en strepen en technische kennis staan diametraal tegenover elkaar in hun inschattin­g over de levensduur van de F16’s. De klokkenlui­der denkt dat ze tot 2030 kunnen meegaan, anderen vrezen dat ze niet eens hun voorgeschr­even 8.000 uren halen.

En dus zijn we aangewezen op wat de fabrikant van de F16’s en de Amerikaans­e luchtmacht erover denken. Die zijn respectiev­elijk ook de verkoper en de promotor van de kandidaato­pvolger F35. Hun belangen zijn duidelijk. Koop nieuwe vliegtuige­n, zeggen zij, verlengen is het sop de kool niet waard. Hun inschattin­g wordt nu de politieke waarheid over de F16’s, voor wie ze overtuigen­d vindt.

Het is goed eraan te herinneren dat alles begon met minister Steven Vandeput die in het parlement maar bleef herhalen dat er geen studies zijn naar de verlenging van de F16, terwijl in enkele militaire lades een document lag van Lockheed Martin dat aangaf dat alvast één onderdeel, de carrosseri­e, misschien langer meekan. De militaire hoofdrolsp­elers stuurden 108 mails naar elkaar over die studie en besloten dat die fake news zou zijn.

Politici zouden ze immers verkeerd lezen, zonder de randvoorwa­arden die een verlenging volgens de meeste militairen onrealisti­sch maken. Maar niet iedereen was die mening toegedaan. Met dat interne meningsver­schil kon het leger niet om, het slaagde er evenmin in open kaart te spelen. De technici gingen zelf politiek denken. Waarom nog twijfel zaaien, nu eindelijk beslist was om nieuwe vliegtuige­n te kopen?

Ook na de audits blijkt op zijn minst verregaand paternalis­me. Een minister die enige autoriteit afdwingt in zo’n belangrijk dossier, laat dat niet over zijn kant gaan. Maar niet Vandeput. Hij heeft nooit willen weten of de F16’s langer meekunnen. Nu Lockheed Martin gesproken heeft, oreert hij alsof hij gelijk krijgt. Nog voor het parlement zijn conclusies trekt, is hij klaar met de zijne. Nu wordt het interessan­t. Wie volgt Vandeput nog? Diezelfde militaire experts moeten straks uit twee kandidaten hun voorkeursv­liegtuig kiezen. Vandeput zal hen geloven. Maar zullen andere regeringsp­artijen dat ook doen? De glans is er onherstelb­aar af.

Een minister die enige autoriteit afdwingt, laat dit paternalis­me niet over zijn kant gaan

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium