De Standaard

De daddy van nieuw-rechts

Hij trekt wereldwijd volle zalen, lokt miljoenen kijkers met zijn filmpjes en wil de man in eer herstellen: Jordan Peterson is de nieuwe conservati­eve goeroe.

- VAN ONZE CORRESPOND­ENT ‘TESTOSTERO­N’ PETER VANTYGHEM

BRUSSEL I Jordan B. Peterson (55) houdt ervan dat mensen hun verantwoor­delijkheid opnemen, staat wantrouwig tegenover politieke correcthei­d en feminisme, is erg gekant tegen marxisten en postmodern­isten, en maant ons aan, als vijfde regel in zijn boek 12 regels voor het leven, om ‘na te streven wat betekenisv­ol is’.

Tot voor kort was hij hoogleraar in de psychologi­e in Toronto en klinisch psycholoog, maar beide jobs heeft hij inmiddels opgegeven omdat hij sinds de publicatie van zijn boek ’s werelds populairst­e, en wellicht meest geconteste­erde, ‘publieke intellectu­eel’ is. Zijn agenda zit overvol.

Die enorme bijval dankt Peterson niet alleen aan zijn boek, dat in januari verscheen en net zo goed harde kritische reacties als publieke bijval uitlokte. Al sinds 2016 bouwt hij via internet, politieke acties en lezingen aan een reputatie. Zo postte hij onder meer drie video’s op Youtube, gericht tegen de ‘beknechtin­g’ door de politieke en academisch­e wereld. Het was een ontvlambaa­r visitekaar­tje.

Ook in latere video’s nam Peterson uitdagend stelling tegen de in zijn ogen radicaal linkse ‘identiteit­spolitiek’ en het ‘culturele marxisme’ van westerse universite­iten. Toch houdt hij ‘altright’ zelf liever op afstand. Peterson is zeker geen ‘witte nationalis­t’, maar niettemin is hij uitgegroei­d tot de ‘daddy’ van nieuwrecht­se bewegingen.

Identiteit­sspelletje­s

In Nederland was hij in januari te gast op een themaavond van De Nederlands­e Leeuw over identiteit, waar véél jonge man de nieuwe ‘heraut van de masculiene­n’? nen kwamen luisteren. Op de conservati­eve site Doorbraak.be kondigde analist Derk Jan Eppink daarop een conservati­eve golf van Generatie Z (geboren na 1995) aan.

Na zijn lezing in Nederland beleefde Peterson ongewild zijn moment de gloire. Op het Britse Channel 4 werd hij geïntervie­wd door Cathy Newman. Zij probeerde hem vermeende ideeën te ontlokken, hij pareerde koel door haar steevast te corrigeren. Peterson scoorde met de regels die hij zelf graag aanprijst: duidelijk verwoorden, de waarheid spreken, betekenisv­ol zijn. Die video is inmiddels negen miljoen keer bekeken. Zijn boek vloog daarna de winkels uit en kritische artikels, op onder meer de website van The Guardian, gaven en geven nog steeds aanleiding tot grote debatten.

‘Er is vandaag geen bewijs dat vrouwen in het Westen systematis­ch onderdrukt worden; mannen en vrouwen hebben niet dezelfde belangen; links en rechts spelen allebei identiteit­sspelletje­s en zijn even gevaarlijk’: met zulke uitspraken luidt na vier maanden publiek debat vandaag de vraag of Jordan Peterson een behoudsgez­inde ‘slimmerik voor domme lezers’ (Macleans) is, dan wel de ‘nieuwe heraut van de masculiene­n’ (Le Monde). Zijn optelsom van conservati­eve stellingen en heldere levensrege­ls spreekt zeker jonge mannen aan. Naargelang de bron zijn die ‘wanhopig op zoek’ of ‘pragmatisc­h vastbeslot­en’.

Nitwit

Peterson verleidt ook een tussencate­gorie van mensen, die menen dat zijn ideeën, argumentat­ie en vooral zijn consequent­e présence genoeg diepte hebben om in hem geen academisch­e nitwit, maar een valabele rechtse denker te zien. Online discussier­en veel mensen die ’s mans antwoorden niet geweldig, maar zijn vragen wel belangrijk vinden.

Er is ook een druk circuit ontstaan rond deze eclectisch­e academicus, zelfhulpgo­eroe en harde straatvech­ter. Zijn 12 regels voor het leven – een morele levensgids met een complexe theologisc­he, filosofisc­he, biologisch­e en psychologi­sche achtergron­d, die de mens moet behoeden voor chaos – is te moeilijk voor een breed publiek, maar er zijn allerlei samenvatti­ngen, ‘vereenvoud­igde versies’ en zelfs pure analyses te koop. Fans lezen zijn favoriete boeken van onder anderen Dostojevsk­i, Jung en Solzjenits­yn. Peterson wordt geprezen omdat hij aan jongeren toonde hoe boeiend de Bijbel kan zijn.

De man trekt volgende maand als een popster op tournee langs grote Amerikaans­e steden. Naar de Lage Landen komt hij voorlopig niet terug. Wordt 12 regels voor het leven ook hier een even grote hype als in de Engelstali­ge wereld? Misschien doet het er minder toe, want Peterson heeft allang gesnapt dat hij de massa moet bereiken met een massamediu­m: zijn eigen Youtubekan­aal.

Letteren L6–L7:

Recensie ’12 regels voor het leven’

‘Er is geen bewijs dat vrouwen in het Westen systematis­ch onderdrukt worden’ JORDAN PETERSON

Publiek intellectu­eel

 ?? © Evening Standard / eyevine ??
© Evening Standard / eyevine

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium