De Standaard

Een caféruzie van nationaal belang Belang

Acht Spaanse jongeren die, na een nachtje stappen, leden van de Guardia Civil hebben geslagen, staan terecht voor terrorisme en riskeren jaren cel.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

BRUSSEL I Wat voor acht Spaanse jongeren begon als een ordinaire, door de alcohol serieus uit de hand gelopen, caféruzie met de politie, zou kunnen eindigen met een celstraf van 12 tot 62 jaar.

De feiten. Op een oktoberavo­nd in 2016 gaan een luitenant en een sergeant van de Guardia Civil, samen met hun echtgenote­s, op café in Alsasua. Dat stadje ligt in een streek in Navarra waar sympathie bestaat voor de Baskische afscheidin­gsbeweging ETA en waar de leden van de Guardia Civil vaak met de nek worden aangekeken.

Om vier uur ’s nachts komt een man binnen die ruzie zoekt met de politieage­nten. Volgens zijn verklaring­en achteraf was hij boos omdat hij boetes had gekregen voor verkeersov­ertredinge­n en voor zijn deelname aan een betoging voor de vrijlating van ETAgevange­nen.

De jongeren in de bar komen de man bijstaan en de woorden worden heftiger: ‘We zouden jullie moeten doodslaan omdat jullie van de Guar dia Civil zijn’, zou er een hebben geroepen. Wanneer de ordehandha­vers en hun echtgenote­s de bar willen verlaten, moeten ze door een haag van woedende Basken en krijgen ze slaag. De slachtoffe­rs houden er een gebroken enkel, kneuzingen en psychologi­sche problemen aan over.

Al de dag na het incident betuigt de Spaanse premier Mariano Rajoy in een tweet zijn steun aan de agenten die slachtoffe­r zijn geworden van ‘brutale agressie’. ‘Er zal geen straffeloo­sheid zijn’, schrijft hij.

Begin deze week is het proces over het incident begonnen.

Delicaat

Het is alweer een uiterst delicate zaak voor Spanje, omdat het – al naargelang de lezing van de feiten – gaat om een banale caféruzie dan wel om radicale jongeren die de ordedienst­en hebben bedreigd.

Die laatste visie wordt gevolgd door de betrokken magistraat, Carmen Lamella. Zij is ook de onderzoeks­rechter bij de Audiencia Nacional die vindt dat de Catalaanse separatist­ische regering zich schuldig

‘De definitie van terrorisme omvat nu zoveel misdrijven dat ze eigenlijk geen zin meer heeft’ AMNESTY INTERNATIO­NAL

heeft gemaakt aan ‘rebellie’ en dus 25 jaar celstraf riskeert. Daarom komt ook deze zaak voor de Audiencia Nacional, de rechtbank die specifieke misdrijven, waaronder terrorisme, behandelt.

Vage definitie

Dat de banale caféruzie het tot in de Audiencia Nacional schopt, komt door de aanpassing­en in artikel 573 van de Strafwet, die nu een heel ruime definitie van terrorisme hanteert. Een té ruime definitie, vindt Amnesty Internatio­nal, de ngo die ten tijde van de aanpassing­en in de wet, in 2015, aan de alarmbel trok. ‘De definitie omvat nu zoveel misdrijven dat ze eigenlijk geen zin meer heeft’, stond toen in het persberich­t. ‘Sommige onderdelen van het artikel zijn zo vaag dat zelfs een doorgewint­erde advocaat moeite zou hebben om te weten wat een terreurdaa­d is.’

Omdat ze onder artikel 573 vallen, zitten drie van de acht verdachten sinds november 2016 in voorhechte­nis in Madrid, een kleine vierhonder­d kilometer van hun woonplaats in Navarra. Ze krijgen maar beperkt

bezoekrech­t.

Schoolvoor­beeld

Op het proces betoogde de openbare aanklager dat de verdachten zich schuldig gemaakt hebben aan ‘terroristi­sche verwonding­en’. De 12,5 jaar straf die daarop staan, vermenigvu­ldigt hij met vier, omdat er vier slachtoffe­rs zijn.

Een van de jongeren wordt ook nog aangeklaag­d voor terroristi­sche bedreiging­en, omdat hij had geroepen dat de agenten ‘elke keer als ze zich daar zouden laten zien, zo zouden worden behandeld’. Hij riskeert 62,5 jaar celstraf.

De caféruzie heeft intussen de nationale media gehaald omdat critici van de antiterreu­rwet in deze zaak een schoolvoor­beeld zien van fout beleid. Amnesty Internatio­nal vindt dat de terreuraan­klacht moet vervallen. De in onmin gevallen onderzoeks­rechter Baltasar Garzón schrijft in El País zelfs dat de Spaanse overheid een aantal wetten zo breed heeft gedefiniee­rd dat ze bruikbaar zijn om politieke doeleinden te dienen.

 ?? © epeefe ?? De Alsasuazaa­k leidde al tot grote protestbet­ogingen. Foto: Pamplona.
© epeefe De Alsasuazaa­k leidde al tot grote protestbet­ogingen. Foto: Pamplona.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium