De Standaard

De man die niet mag sterven

Omdat Frankrijk geen heldere euthanasie­wet heeft, is Vincent Lambert al tien jaar voorwerp van een juridisch en familiaal steekspel.

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Al bijna tien jaar ligt Vincent Lambert (41) met open ogen in het zieken huis van Reims. Maar van die omgeving is hij zich niet bewust. In september 2008 raakte de verpleger betrokken in een zwaar verkeerson­geval. Sindsdien verkeert hij in een vegetatiev­e toestand, in medische termen: in een ‘nietrespon­sief waak syndroom’. Zijn toestand is al jaren uitzichtlo­os. Al in 2013 vonden de artsen dat de behandelin­g beter stopgezet zou worden.

Maar op dat moment veranderde het persoonlij­ke drama in een familiaal gevecht, een juridische uitputting­sslag én een religieus debat. Lamberts vrouw, zes van zijn broers en zussen, en een neef steunden de beslissing van de artsen. Zij vonden dat therapeuti­sche hardnekkig­heid geen zin meer had. Maar Lamberts ouders – diepgelovi­ge mensen – en een zevende zus vonden dat de artsen hun zoon te gemakkelij­k opgaven. Zij begonnen aan een lange mars door de juridische instelling­en, die deze week opnieuw naar een hoogtepunt gaat.

In 2015 bogen de Europese rechters in Straatsbur­g zich over de zaak. Zij oordeelden dat de artsen het recht hadden de be handeling stop te zetten. Maar opnieuw trokken de ouders naar Franse rechtbanke­n om het Europese oordeel ongedaan te maken. Zij steunden daarbij op het feit dat Frankrijk geen euthanasie­wet had. De vorige Franse president, François Hollan de, wilde daar werk van maken, maar botste op hardnekkig verzet in het parlement.

Uiteindeli­jk werd in 2016 toch een wet goedgekeur­d die voorzag in een ‘voorwaarde­lijke depenalisa­tie bij stervenshu­lp’. Artsen kregen het recht terminale patiënten palliatiev­e sedatie toe te dienen. Zij mogen de medische verzorging stoppen als die zinloos is geworden en het leven op een artificiël­e wijze verlengt.

Perfect van toepassing op Lambert, vonden zijn artsen en daarom beslisten zij vorige week collegiaal binnen de tien dagen te stoppen met het toedienen van voedsel en water. Maar de ouders geven de strijd niet op. Moeder Viviane schreef meteen een open brief aan president Macron. ‘Mijn zoon is ter dood veroordeel­d’, aldus de vrouw. ‘Vincent is gehandicap­t, maar hij leeft.’ Ook paus Franciscus mengde zich in het debat. Hij koos resoluut de kant van de ouders. ‘Alleen God beslist over het leven’, aldus Franciscus.

‘Mijn zoon is ter dood

veroordeel­d’

VIVIANE

Moeder van Vincent

En opnieuw is het aan de rechters om de knoop door te hakken. Gisteren legden beide partijen hun argumenten op tafel. De ouders schermen met video’s waaruit moet blijken dat hun zoon nog altijd zelfstandi­g kan leven. Er ze hebben de steun van zeventig artsen. Maar die hebben Vincent Lambert zelfs nooit onderzocht, zeggen de behandelen­de artsen.

In principe spreken de rechters zich vandaag uit. Maar de kans dat zij de strijd finaal beslechten, blijft klein. Er is nog altijd de Raad van State en die heeft al uitspraken gedaan over de wet van 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium