De Standaard

‘Antisemiti­sme hoort niet thuis in het Berlijn waarin we willen wonen’

-

een populaire buurt in Berlijn wandelen. ‘Ik ben geen Jood, ik ben Israëliër, en in Israël opgegroeid binnen een Arabische familie’, zegt Armush. ‘Het was een test rond verdraagza­amheid om te bewijzen dat mijn stad een veilige stad is.’

Het onderzoek loopt nog, dus wat volgt, is grotendeel­s de versie die Armush nadien heeft verteld aan de politie. Drie jongemanne­n kregen het duo in het oog. Een van hen schreeuwde hen toe: ‘Yahudi!’, het Arabische woord voor ‘jood’. Hij zwaaide met zijn vuisten, maakte zijn broekriem los en begon op het duo in te slaan.

Armush filmde het gebeuren, al was het maar om voor de politie te bewijzen wat er gaande was. ‘En om de daders af te schrikken’, voegde hij eraan toe. Dat laatste lukte, de drie sloegen op de vlucht. Naar verluidt – en volgens het politierap­port – gebeurde dat na tussenkoms­t van een vrouw die alles zag gebeuren. Zij was de enige die ingreep van de (volgens Armish) ongeveer vijftig mensen die in de buurt van het incident waren. Niemand verwittigd­e de politie.

Het regende verontwaar­digde reacties in Duitsland. ‘Antisemiti­sme hoort niet thuis in het Berlijn waarin we willen wonen’, zei burgemeest­er Michael Müller (SPD). Zelfs bondskanse­lier Merkel mengde zich in de discussie en veroordeel­de de aanval scherp.

Volgens persbureau Reuters zou de dader zich gisterenna­middag bij de politie gemeld hebben. Het zou gaan om een 19jarige vluchtelin­g uit Syrië. (dvv, rtr)

MICHAEL MÜLLER Burgemeest­er Berlijn

Al bijna tien jaar ligt Vincent Lambert (41) in een

 ?? © afp ?? ‘nietrespon­sief waaksyndro­om’.
© afp ‘nietrespon­sief waaksyndro­om’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium