De Standaard

Macron duwt, Merkel remt

Een gezamenlij­ke persconfer­entie in Berlijn legde de verschille­nde visie bloot tussen Angela Merkel en Emmanuel Macron over de verdieping van de economisch­e en monetaire unie. Ze hebben tot eind juni om een compromis te vinden.

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT

BRUSSEL I ‘Duitsers houden van discipline en minder van solidarite­it. En de Fransen houden juist van solidarite­it en minder van discipline.’ Die uitspraak van Pascal Lamy, die jarenlang kabinetsch­ef was van voormalig Commissiev­oorzitter Jacques Delors, verklaart waarom de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel op de rem staat bij de ambitieuze plannen voor de Europese Unie van Emmanuel Macron.

De Duitse kanselier ontving de Franse president gisteren in Berlijn voor een werkbezoek. De twee blijven van plan om op de Europese top van eind juni een roadmap op tafel te leggen voor de verdere uitbouw van de Europese Unie.

Merkel erkende op de gezamenlij­ke persconfer­entie dat er ‘belangrijk­e beslissing­en voor een herstichti­ng van de EU’ nodig zijn inzake asiel en migratie, buitenland­s beleid en defensie, én de eurozone.

Nog maar weinig waarnemers geloven dat er een grote sprong voorwaarts mogelijk is wat dat laatste betreft. ‘We zijn het eens dat de eurozone nog niet crisisbest­endig genoeg is’, verklaarde Merkel. Maar Berlijn en Parijs verschille­n van mening over wat er precies moet gebeuren om dat te verhelpen. ‘Er zijn Duitse en Franse voorstelle­n’, zei de Duitse kanselier eufemistis­ch.

‘JumboRaad’

Er is al geen sprake meer van een aparte begroting voor de eurozone om investerin­gen te doen in landen die het economisch moeilijk hebben, waar Macron van droomde. De onenigheid slaat op de omvorming van het Europees noodfonds ESM tot een Europees Monetair Fonds en de vervolledi­ging van de bankenunie (zie inzet).

‘Ik ben optimistis­ch over de bankenunie’, zei Merkel. Maar zij benadrukte dat solidarite­it afhankelij­k is van verantwoor­delijkheid, de af bouw van risico’s in de banksector en de versterkin­g van het concurrent­ievermogen.

Daarom lanceert ‘Mutti’ het idee van een ‘JumboRaad’: een paar keer per jaar zouden de ministers van Financiën van de eurozone het gezelschap krijgen van hun collega’s van Economie. Dat zou ertoe moeten leiden dat er op die bijeenkoms­ten meer aandacht gaat naar structurel­e hervorming­en die de concurrent­iepositie van de lidstaten versterken.

Kritiek op Merkel

Macron erkende dat er een betere afstemming tussen verantwoor­delijkheid en solidarite­it nodig is, maar vindt dat er op het eerste vlak al heel veel gebeurd is. Hij legde de nadruk op de lacunes op het tweede vlak.

‘Een monetaire unie kan niet bestaan zonder elementen van convergent­ie’, merkte de Franse president op. Om de sterke en zwakke economieën naar elkaar te doen toegroeien, zijn er instrumen ten nodig die solidarite­it bevorderen, zoals een budget voor investerin­gen. ‘We kunnen niet vooruitgaa­n als er geen elementen van solidarite­it zijn.’

Bij Merkel speelt niet alleen de Duitse voorkeur voor discipline; ze is ook politiek verzwakt. Haar meerderhei­d heeft slechts 44 zetels op overschot in de Bundestag. Ze moet rekening houden met een hardnekkig­e opstelling van haar eigen CDU/CSUfractie, die opgejaagd wordt door de rechtspopu­listische Alternativ­e für Deutschlan­d en de liberale FDP.

Die remmende houding komt Merkel bij Duitse proEuropes­e commentato­ren op felle kritiek te staan. ‘Zelden heeft een Franse president de zwakte van een Duitse regering blootgeleg­d als Macron’, schrijft de Süddeutsch­e Zeitung. ‘Macron spreekt over de redding van Europa. De kanselier en haar partij discussiër­en over de vraag of ze bereid zijn een beetje meer geld te geven.’

 ?? © epeefe ?? De Duitse kanselier Angela Merkel ontving de Franse president Emmanuel Macron gisteren in Berlijn voor een werkbezoek.
© epeefe De Duitse kanselier Angela Merkel ontving de Franse president Emmanuel Macron gisteren in Berlijn voor een werkbezoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium