De Standaard

De heikele dossiers

-

Duitsland stemde in 2012 mee in met de creatie van een Europees depositoga­rantie

fonds, dat de veiligheid van het spaargeld van Europeanen tot 100.000 euro verzekert. Dat wordt het sluitstuk van de bankenunie.

De noordelijk­e eurolanden staan sindsdien op de rem en eisen dat de banken in de zuidelij

ke landen eerst hun balansen opkuisen met de leningen die wellicht nooit terugbetaa­ld zullen worden. Merkel wil uitsluiten dat de Duitsers finaal zullen moeten bijspringe­n voor het spaargeld van de Italiaan of de Griek.

Het Europees noodfonds ESM, dat landen als Griekenlan­d, Ierland en Portugal te hulp schoot, moet worden omgevormd tot een permanent Europees Monetair Fonds

(EMF). Volgens de CDU van Merkel kan dit niet zonder een verdragswi­jziging, wat het project op de lange baan zou schuiven.

Frankrijk en de Commissie willen dat het EMF meer bevoegdhed­en krijgt. Zo zou het ook fungeren als backstop of reservepot als er onvoldoend­e geld zit in het Europees fonds voor de afwikkelin­g van failliete financiële instelling­en én het toekomstig­e depositoga­rantiefond­s die beide gefinancie­rd moeten worden door de bankensect­or. Duitsland wil dat niet, opnieuw uit angst dat de Duitse

belastingb­etaler zal moeten bijspringe­n. (bar)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium