De Standaard

22 arrestatie­s in jacht op meest gezochte maffiabaas

- Japanse sushi in een Amerikaans vlees in een

De Italiaanse politie heeft 22 vermoedeli­jke leden van de Cosa Nostra op Sicilië opgepakt. De operatie kaderde in de zoektocht naar Matteo Messina Denaro (55), de meest gezochte maffiabaas van Italië, die sinds 1993 ondergedok­en leeft. Hij wordt gezien als de man die de plek heeft ingenomen van de capo di tutti capi, Salvatore ‘Toto’ Riina, die vorig jaar in gevangensc­hap is overleden. Denaro wordt onder meer gezocht voor aanslagen op magistrate­n in de jaren ’90.

Speurders arresteerd­en vrienden en familie van wie men vermoedt dat ze de man helpen onderduike­n. Ze worden verdacht van lidmaatsch­ap van de maffia, afpersing, illegaal wapenbezit, fraude en andere misdaden. Ze behoren tot maffiafami­lies in Trapani, de thuisbasis van Denaro. (rtr)

BRUSSEL I ‘We zijn overeengek­omen om onderhande­lingen over een handelsakk­oord te beginnen’, zei de Japanse premier Shinzo Abe na afloop van zijn bezoek aan president Trump in diens buitenverb­lijf in Florida. Verder strekt hun eensgezind­heid evenwel niet. Trump wil een bilateraal akkoord. ‘Ons standpunt is dat TPP het best is voor beide landen’, repliceerd­e Abe.

Trump trok zich bij zijn aantreden terug uit dit TransPacif­ic Partnershi­p (TPP), dat zijn voorganger Barack Obama onderhande­lde met elf landen rond de Stille Oceaan. Hij vond het schadelijk voor de VS. ‘Ik wil niet terug naar TPP,’ zei Trump woensdagav­ond, ‘tenzij ze me een aanbod doen dat ik niet kan weigeren.’

Na het vertrek van de Amerikanen gingen de overblijve­rs door met TPP, dat ze op 8 maart als Comprehens­ive and Progressiv­e TransPacif­ic Partnershi­p onderteken­den. Trumps beslissing is een ramp voor de Amerikaans­e landbouwer­s, die nu een lucratieve markt zien verloren gaan aan de Canadezen, Mexicanen en Australiër­s.

Daarboveno­p kwamen nog de bijtende Chinese tarieven op varkensvle­es, noten en fruit, als vergelding voor de Amerikaans­e invoertari­even op staal en aluminium.

Onder sterke binnenland­se druk ziet Trump zich genoodzaak­t een nieuwe toon aan te slaan. Maar zullen de elf bereid zijn de VS opnieuw op te nemen? Wellicht niet als de Amerikanen een grondige aanpassing van de tekst vragen. Die is vrijwel ongewijzig­d gebleven, al werden 22 bepalingen die van groot belang waren voor de VS, opgeschort. Tot meer dan een symbolisch­e concessie zullen ze allicht niet bereid zijn.

EU akkoord met Japan

Onlangs raakte ook bekend dat Trump zelfs bereid is de gesprekken over het TransAtlan­tic Trade and Investment Partnershi­p (TTIP) te hervatten. Ook tegen dat akkoord met de Europese Unie fulmineerd­e Trump tijdens zijn verkiezing­scampagne. Maar, zei minister van Handel Wilbur Ross onlangs aan Bloomberg, ‘Trump maakte een einde aan TPP, niet aan TTIP. En dat was heel bewust.’

Inmiddels is de EU in een heftig dispuut met de VS verwikkeld over de invoertari­even voor staal en aluminium. Trump kende de Europeanen een tijdelijke uitzonderi­ng toe tot 1 mei. Als de EU tegen dan geen toegevinge­n heeft gedaan, worden de tarieven alsnog van kracht.

De Duitse kanselier Merkel en de Franse president Macron zullen Trump volgende week bij hun bezoeken aan Washington dezelfde boodschap meegeven. ‘We zullen pleiten voor een terugkeer naar de internatio nale regels’, zei Macron gisteren. Trump verantwoor­dde zijn staaltarie­ven door te verwijzen naar Amerika’s nationale veiligheid, waardoor hij volgens experts het multilater­ale handelssys­teem in gevaar brengt.

Sinds het aantreden van Trump is de EU in sneltempo handelsakk­oorden gaan onderhande­len. Woensdag stelde de Europese Commissie de afgeronde teksten van het akkoord met Japan en Singapore voor. Beide akkoorden zijn zo opgevat dat een debacle zoals dat met Ceta, het akkoord met Canada, wordt vermeden. Ceta liep in 2016 grote vertraging op omdat de toenmalige Waalse ministerpr­esident Paul Magnette helemaal op het einde van de procedure ging dwarsligge­n. De akkoorden met Japan en Singapore bevatten geen clausules over investerin­gsbescherm­ing, waardoor ze niet door de nationale en regionale parlemente­n moeten worden goedgekeur­d. (esn)

Trump wil een nieuw bilateraal handelsakk­oord tussen de VS en Japan. ‘Ons standpunt is dat TPP het best is voor beide

landen’, repliceerd­e Abe

 ?? Afp ?? Japans grootwaren­huis.©
Afp Japans grootwaren­huis.©
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium