De Standaard

Art Brussels is jarig en zoekt het avontuur op

De vijftigste Art Brussels kreeg geen speciale strik. Geen punt: de beurs biedt een frisse mix van herontdekk­ingen en aanstormen­de namen. We pikten er drie opvallende ensembles uit.

- GEERT VAN DER SPEETEN, FOTO’S BART DEWAELE

Art Brussels dankt zijn identiteit aan het hoge ontdekking­sgehalte dat het de flaneurs kan aanbieden. Ook dit jaar heeft de beurs veel recent werk in petto voor de vroege kopers die Belgische verzamelaa­rs traditione­el zijn.

Je vindt ze bij uitstek in de soloshows die de deelnemend­e galeries naar voren schuiven. Zoals het ‘wilde schilderen’ van Alex Chaves bij Martos Gallery, de houtskoole­xperimente­n van Peter Morrens bij Kristof De Clercq of de landschaps­bubbel in pastelkleu­ren waarin Nicolas Party je binnenlokt op de stand van Xavier Hufkens. De Zwitserse kunstenaar, die in Brussel resideert, won de prijs voor beste solo.

De vijftigste editie is er een met een groeiend aantal Belgische galeries. De teller staat op 46, een derde van het aantal deelnemers. De grote huizen halen hun paradepaar­djes boven en schuiven ook nieuwe vondsten naar voren. Bij Zeno X zijn dat de Braziliaan Paulo Monteiro en de jonge Amerikaans­e N. Dash, die stroken beschilder­d canvas over elkaar drapeert tot een ingetogen basreliëf. Axel Vervoordt creëerde een volledig witte stand met sculpturen van Otto Boll, Lucia Bru en Dominique Stroobant.

‘Rediscover­y’ is op Art Brussels niet zomaar een loos begrip. Het spoort met een trend in de kunstwerel­d, die nieuwe energie put uit het opvissen van betekenisv­olle figuren. De ruw verzaagde boomstamme­n van David Nash, de assemblage­s waarin Paul Gees naar delicaat evenwicht zoekt, de straffe portretfot­o’s van Seydou Keita of Evelyn Axells popart met een steeds duurder wordend prijskaart­je: het is telkens een prettig weerzien.

Fotografie blijft een ondergesch­oven kindje bij Art Brussels, met enkel de gespeciali­seerde Galery 51 die van de partij is. Ook performanc­e en video zijn dit jaar afwezig, maar zelden was de stijlenwaa­ier van de schilderku­nst zo breed.

Het loont de moeite een ommetje te maken voor Mystic properties, een stille oase van klank en beeld waarvoor Hiskstuden­ten zich lieten inspireren op het Lam Gods. Art Brussels trakteerde zich voor dit jubileum ook op een sculpturen­park, met monumentaa­l werk van Henk Visch en Bernd Lohaus. Bij dit zomerweert­je is het een van de trekpleist­ers.

Zelden was de stijlenwaa­ier van de schilderku­nst zo breed

Art Brussels, Tour & Taxis, tot 22/4.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium