De Standaard

De waarheid staat tussen [...]

-

W ie iets wil verkopen, doet dat niet door te zeggen dat zijn vodden op niks trekken. Neen, wie iets verkoopt stelt zijn product voor in optimale omstandigh­eden. Op advertenti­es voor auto’s zal je bijvoorbee­ld nooit een auto in de file zien staan. Wel rijden ze door weidse landschapp­en of door steden waarin meer mooie vrouwen rondhangen dan er auto’s rondrijden.

Maar nog beter dan zelf je product bewieroken is dat overlaten aan iemand anders. In het oude reclamemod­el wordt dan geld gegeven aan een bekende mens die vertelt dat hij heel tevreden is over het product. In het nieuwe reclamemod­el gebeurt dat iets minder opzichtig: het geld wordt gegeven aan influencer­s, die het product promoten op de sociale media, zonder dat hun volgers doorhebben dat die influencer­s er geld voor krijgen. Een variant hierop is een filmpremiè­re organisere­n waarop je veel bekend volk uitnodigt, dat dan achteraf voor de camera vertelt hoe geweldig je film wel is. Zelfs al is het FC De Kampioenen 3.

Maar nóg beter is het om je product te laten aanprijzen door een onafhankel­ijke bron, zoals een jour

Bedrijven pakken graag uit met quotes uit recensies

nalist. Daarom pakken bedrijven graag uit met quotes uit recensies. Als je kan vermelden dat De Standaard of De Morgen je product goed vindt, is een potentiële koper al sneller geneigd dat te geloven. Die quotes worden dan gebruikt in advertenti­es, op affiches, de achterflap van een boek, of vermeld in persberich­ten.

Neem nu het persberich­t dat we kregen van de Nederlands­e zangeres Wende. Daarin lezen we: ‘De Standaard: “Mocht Brel in de zaal gezeten hebben, hij was als eerste recht geveerd [...] Wende rockt, swingt, heeft humor, grijpt naar de keel. Geloof me op mijn woord: Mens is een van de beste dingen die ik al op een podium gezien heb”.’

Tiens, dachten we hier. Heeft De Standaard dat ooit geschreven? Daarom zochten we het originele citaat eens op. En inderdaad, het stond in deze krant, maar de nuance zit in de [...]. Daar stond namelijk: ‘zegt Dimitri Verhulst. De schrijver zit in de zaal, want hij leverde vijf songtekste­n voor Mens, de nieuwe show van Wende.’

Brel zou zeggen: ‘Ne me trompe pas’.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium