De Standaard

Netflix pompt 1 miljard dollar in Europese producties

-

Netflix gaat zijn investerin­g in Europese producties dit jaar meer dan verdubbele­n, schrijft The Financial Times. Ook het aantal in Europa gemaakte Netflixree­ksen verdubbelt.

Netflix kondigde deze week zeven Europese producties aan. Daarbij zit de eerste Nederlands­e reeks, een bovennatuu­rlijke thriller over studenten die een portaal openen naar een demonische wereld. Ook staat er een derde seizoen in de steigers van de succesvoll­e Spaanse reeks La casa de papel. Nog meer jongeren en bovennatuu­rlijke verschijns­elen brengt de Franse reeks Mortel.

In GrootBritt­annië maakt Netflix Turn up Charlie, een nieuwe comedyreek­s met (en geproducee­rd door) Idris Elba, en The English game, een gedramatis­eerde geschieden­is van het voetbal ge Downton Abbey.

Maandag maakte Netflix bekend dat het 125 miljoen abonnees heeft. Vooral buiten de Verenigde Staten is de groei sneller dan verwacht. Meer dan de helft van de abonnees woont al buiten de VS. Dat succes schrijft Netflix zelf toe aan zijn internatio­nale producties, die steeds vaker in andere talen dan het Engels worden gemaakt. De streamingd­ienst scoorde de afgelopen maanden onder meer met de Duitstalig­e thrillerre­eks Dark, die het volgens het bedrijf zelf onverwacht goed zou doen in Chili, Bangladesh en Canada.

Het grootste deel van zijn gigantisch­e budget van 8 miljard dollar besteedt de streamingr­eus nog steeds in eigen land.

(dod)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium