De Standaard

Met zachte Arabische swing

Jazz Zet een virtuoze oedspeler samen met drie topjazzmuz­ikanten en je krijgt muziek die een volgelopen Bozar moeiteloos weet te boeien.

- PETER DE BACKER

Anouar Brahem Gezien in Paleis voor Schone Kunsten Brussel op 18 april ¨¨¨¨è

Arabische muziek combineren met jazz, het is al vaker gedaan. Maar zelden met zoveel succes als door Anouar Brahem. De Tunesiër bespeelt de oed, de Arabische versie van de luit. Met Blue maqams maakte hij vorig jaar een cd die wereldwijd de hemel werd ingeprezen. Met dezelfde topband en hetzelfde repertoire stond hij bij Bozar en het concert boeide van begin tot einde.

Het openingsst­uk was meteen zo’n typisch zachtjes swingende Brahemcomp­ositie, waarin Dave Holland zijn bas meesterlij­k liet sporen met die prikkelend­e oedklank. Jack DeJohnette gaf het he le concert door een les in subtiel drumwerk, zó subtiel dat pianist Django Bates op een gegeven moment de geluidsman vroeg de drums wat luider te zetten – zelden gezien.

Later in het concert zou DeJohnette wat feller tekeergaan, zoals in ‘Bahia’, waarin Holland almaar sneller ging spelen en DeJohnette opjutte tot een intense drumsolo. Dat DeJohnette en Holland zo’n perfect ritmeduo vormen, hoeft niet te verbazen. De twee kennen elkaar al vijftig jaar en speelden ooit samen bij Miles Davis.

Brahem zelf grossierde in pakkende intro’s en lange solopassa ges, die dropen van de melancholi­e. Soms neuriede hij zachtjes mee met de muziek, zoals in de intro van ‘Bom dia Rio’, nog zo’n stuk waarbij je spontaan het ritme gaat meetikken.

De grootste verrassing was wel pianist Django Bates, de minst bekende van de vier. De Brit, voor dit project gekozen door ECMbaas Manfred Eicher, paste met zijn lyrische spel als gegoten in deze band.

 ?? © rr ?? Anouar Brahem: leverancie­r van melancholi­e.
© rr Anouar Brahem: leverancie­r van melancholi­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium