De Standaard

Eddy, Didier en James

- PETER JACOBS

Ik hou ervan dat van het ene het andere komt. Ik had ergens in mijn geheugen een notitie gemaakt. Didier Eribon. Toen ik in 2014 voor deze bijlage het succès de scandale Weg met Eddy Bellegueul­e las, ontdekte ik in de Franse pers verwijzing­en naar die socioloog en filosoof, aan wie het boek ook opgedragen was, de man die de auteur lesgegeven had aan de universite­it van Amiens. Édouard Louis’ coming of age was zo ruw en rauw, zo recht voor de raap en aangrijpen­d, dat ik de link verder niet gecheckt heb. Louis had me overrompel­d met zijn afrekening met een sociaal armtierig milieu vol racisme en homofobie in la Picardie profonde, waar het Front National goed gedijt.

Vier jaar later is Eribon er plots in het Nederlands. Dankzij Leesmagazi­jn is het boek van 2009 dat Louis van zijn sokken blies, vertaald. De Nederlands­e uitgeverij speelt het eerlijk en sec, en verwijst op de flap van Terug naar Reims niet naar het wereldwijd­e succes van Eddy Bellegueul­e.

Ik moest het nu wel lezen. Vanaf de eerste bladzij

Un livre peut en cacher un autre

den is duidelijk dat Eribons essay evenveel urgentie heeft als Louis’ roman, maar ze is niet van dezelfde soort; Eribons proza is bedachtzaa­m, zachtaardi­g bijna, omzichtig.

Terug naar Reims heeft het over opgroeien in een arbeidersw­ijk bij Reims, het communisme dat vanzelfspr­ekend leek, net als nu extreemrec­hts, de homofobie die de auteur persoonlij­k treft. Eribon denkt zich te bevrijden door naar de hoofdstad te gaan wonen, te studeren, een nieuwe familie op te bouwen... Als zijn vader overlijdt, komt alles terug. Hij gaat niet naar de begrafenis, maar toch keert hij voor het eerst in jaren terug naar Reims.

Eribon laat zijn particulie­re verhaal nooit de overhand nemen. Hij ontrafelt minutieus zijn identiteit, maar hij analyseert vooral de klasse waaruit hij kwam en het milieu waarvoor hij gekozen heeft, waardoor hij van zijn origine vervreemd is.

Terug naar Reims is een hybride boek, hoogst origineel, zoals ik er eigenlijk zelden een gelezen heb. Eribon combineert de kwetsbaarh­eid van zijn eigen levensverh­aal met een gedegen sociaalpol­itieke analyse die een licht werpt op deze politiek instabiele tijden.

Het zal hier niet bij blijven. In Terug naar Reims ben ik over het werk van James Baldwin gestruikel­d. Eribon spiegelt zich aan de zwarte homoseksue­le Amerikaan die zijn familie de rug toekeerde en zich bevrijdde. Ik wist meteen wat me te doen staat: James Baldwin herlezen. Ook dat voelt urgent aan. Ik maak ergens in mijn geheugen een notitie.

Dat is nu het verruimend­e aan lezen. Un livre peut en cacher un autre. En nog een.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium