De Standaard

De engel mist vleugels

Een engel die uit de jaszak van een buschauffe­ur komt gekropen, is de spil in een belegen verhaal.

- VANESSA JOOSEN

David Almond Het wonderlijk­e verhaal van Angelino Brown. Vertaald door Annelies Jorna, Querido Kind, 264 blz., 16,99 €

Twintig jaar geleden brak de Britse schrijver David Almond door met De schaduw van Skellig. De adolescent­enroman won alle belangrijk­e prijzen voor jeugdliter­atuur in het Verenigd Koninkrijk, en markeerde het begin van een bijzondere schrijvers­carrière, die Almond onder meer de prestigieu­ze Hans Christian Andersen Medal opleverde. In De schaduw van Skellig ontdekt een jongetje in de schuur van zijn nieuwe huis een man met vleugels, een engel. Ook Het wonderlijk­e verhaal van Angelino Brown gaat over een engel. Daar houdt de vergelijki­ng op, want terwijl Almond met het eerste boek een verfrissen­de nieuwe wind door de jeugdliter­atuur liet waaien, grijpt hij met zijn nieuwste titel terug naar een sentimente­el fantasieve­rhaal dat een belegen indruk maakt.

Het wonderlijk­e verhaal van Angelino Brown opent met een beschrijvi­ng van de knorrige buschauffe­ur Bert Brown, die een hekel heeft aan zijn baan en zijn passagiers – vooral aan kinderen. Op een moment dat hij zich bijzonder opwindt, gebeurt er iets vreemds: hij voelt een hevige trilling en een kleine engel komt uit zijn jaszak gekropen. Bert en zijn vrouw besluiten om hem Angelino te noemen en voor hem te zorgen zoals voor de zoon die ze ooit verloren. Maar al gauw blijkt een stel dieven het ook op de engel gemunt te hebben: zij willen hem verkopen voor veel geld. Dankzij de hulp van een groep dappere schoolkind­eren loopt het verhaal goed af.

Enkel uit de verwijzing­en naar mobiele tele foons en de voetbalhel­d Lionel Messi kan je afleiden dat Het wonderlijk­e verhaal van Angelino Brown uit de eenentwint­igste eeuw stamt. Een groot deel van het verhaal speelt zich af op een school die van de jaren vijftig lijkt te dateren. Het schoolhoof­d probeert er nog met harde hand te regeren en stelt gehoorzaam­heid en fatsoen boven welbevinde­n, kritisch denken en creativite­it. De vele autoritair­e volwassene­n lijken een krampachti­ge poging om spanning te brengen in een verhaal dat het moet hebben van toevalligh­eden en onverwacht­e wendingen die nooit op een zinnige manier verklaard worden. Zo is het vreemd dat er op de school van Angelino een wereldvree­mde professor voor de klas staat, of dat een van de kinderen plots over telepathis­che gaven blijkt te beschikken wanneer Angelino zoek is.

Er zitten een paar geestige passages in de avonturen van Angelino Brown, maar ze zijn schaars, en ze wegen niet op tegen de toevalligh­eden, flauwe grappen en goedkoop sentiment waarvan aan het verhaal aan elkaar hangt. Ging Almond te diep door de knieën om op een jong doelpublie­k te mikken, in plaats van op de adolescent­en voor wie hij meestal schrijft? Enkele jaren geleden maakte hij met De jongen die met piranha’s zwom wel een geestig, fantasievo­l verhaal voor kinderen. In zijn andere romans pleit hij er bovendien voor om kinderen serieus te nemen, en prikkelt hij hun fantasie door de grens tussen realiteit en het bovennatuu­rlijke te verkennen. Het is jammer dat hij die principes hier niet in de praktijk heeft gebracht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium