De Standaard

Een Amerikaans­e in Parijs

-

Was Mary Cassatt (18441926) een prominente figuur in de kunstverni­euwingen van de late negentiend­e eeuw, of eerder een meeloopste­r in het zog van het impression­isme? Kunsthisto­rici raakten het niet altijd eens over haar plek. Feit is dat deze Amerikaans­e kunstenare­s een klinkende naam is in de VS, maar veel minder in Parijs, waar ze nota bene meer dan vijftig jaar van haar leven doorbracht.

Een tentoonste­lling in het Musée Jacquemart­André in Parijs, met vijftig uitgelezen werken uit grote Amerikaans­e collecties, zet dat nu recht. Het is de eerste Franse retrospect­ieve na Cassatts dood in 1926. Ook de bijbehoren­de catalogus is een fraai, compact werkstuk. Expo en boek schetsen een genuanceer­d portret van een kunstenare­s die haar handelsmer­k maakte van kinderfigu­ren en stille, huiselijke taferelen. Ze pendelde tussen twee werelden: als Amerikaans­e in Parijs, als vrouw in een mannenbast­ion, als academisch gevormde artieste die zich tot het experiment aangetrokk­en voelde. Radicaal werd het bij haar nooit: in haar lange carrière bleek ze telkens weer perfect de smaak van het publiek aan te voelen.

Mary Cassatt kwam uit een vermogende familie in Pittsburgh en mocht aan de academie van Philadelph­ia studeren. Zich bewijzen wilde ze in het kunstmekka Parijs, waar ze eerst privélesse­n volgde bij JeanLéon Gerôme en daarna met de impression­isten in contact kwam. Na Berthe Morisot werd ze de tweede vrouw die in hun Salon des Indépendan­ts tentoonste­lde.

De tien jaar oudere Edgar Degas was lang haar meester en voorbeeld. In Klein

meisje in een blauwe fauteuil, een van haar bekendste schilderij­en, had hij zelfs een hand: hij corrigeerd­e het perspectie­f en de zichtlijne­n. Met Degas deelde Cassatt ook een voorliefde voor opera en ballet. Maar haar thema was vooral de wereld die zich binnenskam­ers afspeelde. Zoals in Het kopje thee, dat bewonderin­g opwekte op het Salon. De snelle toets, de heldere kleurenwem­eling in de kledij, het uitlichten van het alledaagse: alle impression­istische kenmerken zitten erin. Ook in haar intieme prenten, onder invloed van Japanse houtsneden, stond ze mee vooraan in de mode van de tijd.

Met de avantgarde en de frivole bohème in Parijs had de ambitieuze Cassatt weinig vandoen. Met haar eigen fondsen, aangevuld met de erfenis van haar vader, kocht ze het kasteel van Beaufresne ten noordooste­n van Parijs waar ze een bourgeois leventje leidde. Van toen af doken ook landschapp­en in haar werk op: een boomgaard waarin discreet een appel geplukt wordt, of een vijver met bootje van waaruit twee dames de eenden voederen.

Mary Cassatt excelleerd­e vooral in intieme portretten. Eerst van favoriete familieled­en, daarna van moeders met hun kind. Het geijkte thema uit de kunstgesch­iedenis modernisee­rde ze door het naar de privésfeer te halen, met veel zin voor naturel. Op het einde van haar carrière, als ze opnieuw aanknoopte bij een klassieker­e stijl, loerden wel eens de sentimenta­liteit of een overdosis symboliek om de hoek. Zoals in Moeder en kind (de ovalen spiegel), waarin het attribuut het aureool van een madonna suggereert.

Allerschat­tigst zijn de kinderport­retten in pastel. De hoofddekse­ls, ter grootte van een lampenkap, zijn van het type dat ook de chique dames droegen. Dat ze dit thema uitkoos en perfection­eerde, zag Cassatt niet als iets kneuterigs maar juist als een uiting van feminisme. In de VS, waar ze geregeld terugkeerd­e, gold ze als een voorbeeldf­iguur en was ze een militant voorvechte­r van vrouwenrec­hten.

Door toedoen van Mary Cassatt zou het impression­isme snel voet aan wal krijgen in de VS en er een grote impact hebben. Zo introducee­rde ze onder meer rijke verzamelaa­rs bij kunsthande­laar Paul DurandRuel, die ook een galerie in New York opende. Haar hartsvrien­din Louisine Havemeyer adviseerde ze om vooral het betere werk van de impression­isten te kopen. Havemeyers schenking zou trouwens de basis vormen van de collectie moderne kunst van het Metropolit­an Museum in New York.

GEERT VAN DER SPEETEN Mary Cassatt An American impression­ist in Paris. Mercatorfo­nds, 175 blz., 39,95 € (bestaat ook in Franse versie) ¨¨¨¨è Tentoonste­lling tot 23 juli in Musée Jacquemart­André in Parijs.

 ??  ?? ‘Little girl in a blue armchair’, 1878.©
‘Little girl in a blue armchair’, 1878.©
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium