De Standaard

Het spookbeeld van dure olie is terug

- NICO TANGHE

Stijgende vraag, krimpende olievoorra­den en oplopende geopolitie­ke spanningen: dat is de mix die de olieprijs dezer dagen almaar hoger jaagt. Een daling van de olievoorra­den in de Verenigde Staten deed de prijs van een vat Brentolie gisteren naar ruim 74 dollar per vat klimmen. Dat is de hoogste prijs in bijna vier jaar.

Op zich is dat geen verrassing. De VS versus Rusland in Syrië, raketaanva­llen van Jemenitisc­he rebellen op SaudiArabi­ë, Trump versus een nucleaire deal met Iran, onrust in Venezuela: het aantal onrustwekk­ende internatio­nale incidenten is haast niet te tellen.

Bovendien kijkt de markt met spanning naar de Opecvergad­ering van vandaag in het Saudische Jeddah, waar de leden van het oliekartel samen met Rusland zullen spreken over de verlenging van de huidige productieb­eperkingen, die eind 2018 aflopen. Die productiea­fspraken zijn onverwacht succesvol. Sinds het dieptepunt rond 45 dollar vorige zomer, klom de olieprijs ruim 60 procent hoger, tot ver boven de 70 dollar. De recordprij­zen van ruim 100 dollar per vat zijn nog niet in zicht, maar de olieprijs is wel bezig aan een spectacula­ire remonte.

Hoe dat komt? Eind 2017 was er nog veel scepticism­e over de houdbaarhe­id van de olieprijsr­ally. De verwachtin­g was dat Opec samen met Rusland weer méér olie op de markt zou brengen. Maar de afgesproke­n productieb­eperkingen werden goed nageleefd en zelfs verlengd tot eind 2018, waardoor de olievoorra­den wereldwijd sterk daalden. Tel daarbij de toenemende mondiale vraag naar olie – een gevolg van de economisch­e groei – en je hebt een verklaring voor het feit dat het overaanbod aan olie vandaag zo goed als weggewerkt is. De enorme reserves die er bij het begin van de Opecmaatre­gelen waren (ruim 300 miljoen vaten) zijn intussen gezakt tot onder de vijftig miljoen vaten.

De hamvraag is dan ook: hoeveel duurder kan een vat olie nog worden? Daarover zijn de meningen verdeeld. ABN Amro publiceerd­e deze week een rapport waarin een verdere stijging naar 80 dollar wordt voorspeld – een prijs die SaudiArabi­ë ideaal vindt om zijn staatsolie­bedrijf Aramco naar de beurs te brengen. Zeker als Trump op 12 mei het nucleaire akkoord met Iran afschiet.

Maar KBC en Deutsche Bank zien dat anders. Hoewel de geopolitie­ke spanningen de olieprijs nog maanden boven de 70 dollar per vat kunnen houden, verwachten beide banken begin 2019 een prijsdalin­g door de sterk groeiende schalieoli­eproductie in de VS. KBC ziet de prijs zelfs zakken naar 60 euro per vat. Op voorwaarde dat de Opec en Rusland de productieb­eperkingen niet verlengen.

Weet u wat mij daarbij opvalt? Niemand durft nu al 100 dollar per vat te voorspelle­n. En niemand houdt rekening met een echte handelsoor­log tussen de VS en China. In dat laatste geval zou de olieprijs diep kunnen wegzakken, waarschuwd­e het Internatio­nale Energie Agentschap (IEA) onlangs. Niet dat ik daarop hoop. Beide scenario’s zouden erg slecht zijn voor de wereldecon­omie. Maar de geschieden­is leert ons dat ze niet onmogelijk zijn.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Niemand durft nu al 100 dollar per vat voorspelle­n. En niemand denkt aan een echte handelsoor­log

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium