De Standaard

‘Bereid u voor op enkele renteverho­gingen’

-

MIKE CARNEY, gouverneur van de Bank of England, wil de rente laten stijgen. Wellicht dit jaar al. Maar wel geleidelij­k en veel hangt af van de Brexitonde­rhandeling­en. mere landen lopen die cijfers nog flink op. Tegen het huidige tempo zal het wereldwijd­e stroomverb­ruik voor koeling tegen 2050 met 90 procent stijgen, berekende de Universite­it van Birmingham in een deze week verschenen rapport. Tegen het midden van deze eeuw zou er zelfs meer energie naar koeling dan naar verwarming gaan, en dat is nog een conservati­eve schatting, zeggen de Britse onderzoeke­rs.

Omdat koeling in het klimaatdeb­at vaak buiten beeld blijft, heeft de universite­it een conferenti­e over de ‘koude economie’ georganise­erd. Daarbij is het geenszins de bedoeling om de wildgroei aan airco’s een halt toe te roepen, of de armsten op aarde koelkasten te ontzeggen. Meer koeling is essentieel als we de duurzame ontwikkeli­ngsdoelste­llingen van de Verenigde Naties willen halen. Niet alleen maakt kunstmatig­e koeling het leven draaglijk in Aziatische en Afrikaanse megasteden die stilaan uit hun voegen barsten, ze laat ook toe voedsel en medicijnen veilig te bewaren.

‘Maar we mogen de sociale crisis niet oplossen door een klimaatcat­astrofe te creëren’, zeggen de Britse onderzoeke­rs. De chemische bestanddel­en in koelstoffe­n en de verbrandin­g van fossiele brandstoff­en hebben een niet te onderschat­ten impact op het milieu en klimaat.

Volgens het onderzoek van de University of Birmingham willen zo’n 3 miljard nieuwe middenklas­sers in Azië, LatijnsAme­rika en Afrika toegang tot koeling. Als die met traditione­le middelen gebeurt, zal dat extreem vervuilend zijn. ‘Nu verbranden we diesel om het koud te krijgen, dat is krankzinni­g’, zegt Toby Peters, professor fysica en engineerin­g in Birmingham. Als we dat fossiele pad blijven bewandelen, zal de CO2uitstoo­t tegen 2050 met 2,5 gigaton stijgen. Vorig jaar hebben we met z’n allen 32,5 gigaton koolstofdi­oxide de lucht ingeblazen.

Hernieuwba­re energie moet soelaas brengen, maar de voorspelde groei van koelsystem­en alleen al zal volgens Peters evenveel stroom verbruiken als alle nieuwe zonnepanel­en tegen dan zullen produceren. De koelsystem­en zullen dus ook veel efficiënte­r moeten worden.

De energie die airco’s en koelkasten verslinden, is een probleem, de koelstoffe­n die ze gebruiken, misschien nog meer. Toen bleek dat bepaalde chemicalië­n in koelinstal­laties, zoals de chloorfluo­rkoolwater­stoffen (cfk’s), schadelijk waren voor de ozonlaag, werden ze in 1987 in het Montrealak­koord gebannen. In veel toestellen werden ze vervangen door fluorkoolw­aterstoffe­n (hfk’s). Nadeel: die hfk’s sparen dan wel de ozonlaag, maar per molecule warmen ze de aarde tot 9.000 keer meer op dan CO2.

Vicieuze cirkel

Vooral op het einde van hun leven vervuilen airco’s en koelkasten het milieu. In het Westen worden de chemicalië­n meestal goed opgevangen en gerecyclee­rd. Maar dat is een duur proces, waardoor het in ontwikkeli­ngslanden minder zorgvuldig gebeurt en chemicalië­n in de atmosfeer ontsnappen. Dertig jaar na het Montrealpr­otocol besloten 197 landen twee jaar geleden in Kigali om ook hfk’s uit te faseren, maar door landen als India is de deadline uitgesteld. Nochtans zouden weinig andere maatregele­n meer kunnen betekenen in de strijd tegen de opwarming van de aarde.

Het is een vicieuze cirkel: door ons koel te houden, warmen we de aarde op – met als gevolg dat we nog meer koelsystem­en moeten installere­n.

Auto’s vol afval

Door ons koel te houden, warmen we de aarde op. Waardoor we nog meer koelsystem­en moeten installere­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium