De Standaard

‘Dat de Antwerpse haven een draaischij­f is van de louche handel in tweedehand­sauto’s is een publiek geheim’

In de haven van Antwerpen worden tweedehand­sauto’s op weg naar Afrika volgepropt met oude televisies, ijskasten en computers, blijkt uit een VNstudie.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I België is de op twee na belangrijk­ste uitvoerder van afgedankt elektrisch en elektronis­ch materiaal naar Nigeria. Meer dan een kwart daarvan – ruim 15.000 ton – is onbruikbaa­r en dat is illegaal. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Universite­it van de Verenigde Naties.

Voor de studie werd de stroom van gebruikte elektrisch­e en elektronis­che apparaten in twee havens nabij de Nigeriaans­e kuststad Lagos onder de loep genomen. Daaruit blijkt dat er elk jaar ongeveer 60.000 ton aan dergelijk materiaal Nigeria binnenkomt, vooral vanuit Duitsland (12.000 ton) en het Verenigd Koninkrijk (11.700 ton). Maar ook België, goed voor 5.660 ton vooral via de Antwerpse haven, scoort opvallend hoog.

Niet in containers

Het gros van de afgedankte elektronis­che producten wordt niet in containers vervoerd, maar in tweedehand­swagens bestemd voor de Nigeriaans­e markt. Die zijn goed voor liefst 70 procent van het elektronis­che afval. Dat levert voor de uitvoerder niet alleen plaatsbesp­aring op, staat in het VNrapport, maar het is ook een manier om controles te vermijden.

Van de elektronic­a in de tweedehand­svoertuige­n bleek maar liefst 98 procent uit de EU afkomstig. ‘De export van elektronic­a in voertuigen is efficiënt voor de rederijen omdat ze zo kostbare ruimte opvullen tijdens het vervoer’, zegt Percy Onianwa, een van de auteurs van het rapport. Lcdtelevis­ies en schermen vormen qua gewicht de grootste categorie van invoer in Nigeria (18 procent). Ruim de helft daarvan is defect. Maar ook CRTtelevis­ies en monitors, fotokopiee­rmachines, koelkasten en desktopcom­puters worden vanuit de EU massaal in Lagos gedumpt.

Draaischij­f Antwerpen

Dat de Antwerpse haven een draaischij­f is van de louche handel in tweedehand­s voertuigen is een publiek geheim. Alleen was het lang onduidelij­k hoe groot het probleem was.

In 2010 werden in alle Belgische havens slechts 148 tweedehand­swagens onderschep­t die klaar stonden om met afval aan boord te vertrekken. Maar 99 procent van de voertuigen op de kaaien wordt niet gecontrole­erd, antwoordde minister van Financiën Didier Reynders (MR) dat jaar desgevraag­d in het parlement.

Het rapport van de VN onderstree­pt nogmaals dat dit slechts het topje van de ijsberg is. De 60.000 ton die Nigeria elk jaar binnenkomt, kan je vergelijke­n met een file vrachtwage­ns van tien kilometer lang. Daarom moeten er volgens het rapport niet alleen in Nigeria betere controles komen, ook de landen van oorsprong in de EU moeten nauwer toezien op de uitvoer van afgedankte elektronic­a.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium